
Matyoghurt
(matlagningsyoghurt)

cooking yogurt

yaourt de cuisine

yogurt cucinare

Kochjoghurt

yogur cocinar
Matyoghurt (matlagningsyoghurt) är yoghurt med lite högre fetthalt än vanlig yoghurt vilket ger mer smak till anrättningen. Läs mer > Yoghurt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 110 gram.
- Fetthalt: 8%. Turkisk/grekisk 10%.
- Smak/konsistens: Smaken är milt syrlig och konsistensen fylligare än filmjölk.
- Alternativ vara: Turkisk/grekisk yoghurt 10%, matlagningsgrädde 15%, Crème fraiche 12%, 32%.
- Försäljning: Förekommer vanligen i 2-dl förpackning. Behövs större mänger kan turkisk/grekisk 10% i 1-liters förpackning användas.
- Relativt jämförpris: Högt cirka 60 kr/liter (2 dl). Turkisk och grekisk lågt, runt 30 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaring: Kallt vid högst +8°C. Ej frysbar. Hållbar i 2-3 veckor om obruten förpackning.
SÅ ANVÄNDS MATYOGHURT
Matyoghurt passar till kalla såser, dressingar, marinader, röror och annan smaksättning av mat. Extra bra till kryddiga rätter. Skär sig i hög värme, varvid crème fraiche passar bättre.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer
Yoghurt Creme fraiche Matlagningsgrädde