Laktosfria gräddprodukter

Laktosfria gräddprodukter

(laktosfri grädde, laktosfri vispgrädde, laktos mellangrädde)

Engelsk översättning

lactose-free cream

Fransk översättning

crème sans lactose

Italiensk översättning

crema senza lattosio

Tysk översättning

laktosefreie Sahne

Spansk översättning

crema sin lactosa

Låglaktosgrädde är grädde där 80-100% av det naturliga mjölksockret (laktos) har omvandlats till glukos och galaktos. Låglaktosgrädde finns att köpa som vispgrädde och matlagningsgrädde. Läs mer > Låglaktosmjölk, laktosfri mjölk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Fetthalt: 15-40%.
  • Smak: Sötare än vanligt grädde pga att laktosen omvandlats till de sötare sockerarterna glukos och galaktos.
  • Alternativ vara: Vegetabilisk "grädde".
  • Försäljning: Förekommer som 36%-ig vispgrädde och 15%-ig matlagningsgrädde.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C.
  • Hållbarhet: 4 veckor. Öppnad förpackning 4-5 dagar.

Hälsa: Grädden är lika näringsrik som vanlig grädde med motsvarande fetthalt.


SÅ ANVÄNDS LÅGLAKTOSGRÄDDE

Låglaktosgrädde används istället för vanlig grädde till barn och vuxna med viss laktosintolerans. Läs mer > Laktosintolerans.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Läs mer

Vegetabiliska gräddprodukter Laktosintolerans Sockerarter, sackarider

Externa länkar

Celiakiförbundet

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem