Laktosfria gräddprodukter
(laktosfri grädde, laktosfri vispgrädde, laktos mellangrädde)
lactose-free cream
crème sans lactose
crema senza lattosio
laktosefreie Sahne
crema sin lactosa
Låglaktosgrädde är grädde där 80-100% av det naturliga mjölksockret (laktos) har omvandlats till glukos och galaktos. Låglaktosgrädde finns att köpa som vispgrädde och matlagningsgrädde. Läs mer > Låglaktosmjölk, laktosfri mjölk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Fetthalt: 15-40%.
 - Smak: Sötare än vanligt grädde pga att laktosen omvandlats till de sötare sockerarterna glukos och galaktos.
 - Alternativ vara: Vegetabilisk "grädde".
 - Försäljning: Förekommer som 36%-ig vispgrädde och 15%-ig matlagningsgrädde.
 - Förvaras kallt vid högst +8°C.
 - Hållbarhet: 4 veckor. Öppnad förpackning 4-5 dagar.
 
Hälsa: Grädden är lika näringsrik som vanlig grädde med motsvarande fetthalt.
SÅ ANVÄNDS LÅGLAKTOSGRÄDDE
Låglaktosgrädde används istället för vanlig grädde till barn och vuxna med viss laktosintolerans. Läs mer > Laktosintolerans.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer
Vegetabiliska gräddprodukter Laktosintolerans Sockerarter, sackariderExterna länkar
Celiakiförbundet