
Rapini
(broccolirybs, rapini)
Latin: Brassica rapa (ssp. ruvo) sylvestris var. esculenta

rapini, broccoli rabe, spring raab, ruvo kale

brocoli-rave, rapini

rapini (Toscana), broccoletti (Roma), friarielli (Napoli), broccoli rapa (Calabria), cime di rapa (Puglia)

Stängelkohl, Broccoli Raab, Rappa

grelos, rapini
- Smak: Bitter stickande smak med toner mandel.
- Alternativ vara: Mizuna, rucola, senapsört.
- Försäljning/säsong: Vanligt förekommande i medelhavsländerna.
- Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar uppemot en vecka.
SÅ ANVÄNDS RAPINI
Stjälkar med blad och skott används som grönsak. Främst i Medelhavsländerna och särskilt i södra Italien från Toscana till Sicilien. Används vanligen först kokt och sedan stekt med vitlök. Passar som tillbehör till korv och fläskkött. I det traditionella neapolitanska köket stekt och serverad tillsammans salsiccia (korv). Klassisk också som garnering på pizza med korvskivor och riven ost. På Sicilien gärna tillsammans med polenta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06