
Venusmusslor
(venusmusslor)
Latin: Veneridae, Venerupis, Venerupsis pullustra

venus clams

palourdes de vénus

vongole venere

Venusmuscheln

almejas venus
- Köttkvalité: Halvfast kött, med tuggmotstånd.
- Köttandel: Cirka 1/3-del av vikten.
- Smak: Lätt salta.
- Alternativ vara: Hjärtmusslor eller andra musslor.
- Försäljning: Förekommer ibland som ett alternativ till hjärtmusslor. Bland andra arten Pullet carpet shell (Venerupsis pullustra) från Italien. Art anges sällan utan brukar benämns venusmusslor kort och gott.
- Jämförpris:
- Förvaras kallt. Hållbara några dagar.
Fiske, odling: Vildfångade skördas för hand eller med bottenskrapa. Odling på rep eller dylikt förekommer.
Miljö: Miljöhänsyn har begränsat kommersiellt fiske med muddringsmaskiner. WWF:
- Bra val: MSC-certifierad. Odlad i Italien (V. pullastra).
- Var försiktig: Odlade i Kina, handplockad i Medelhavet.
- Låt bli: Övriga.
SÅ ANVÄNDS VENUSMUSSLOR
Venusmusslor liksom hjärtmusslor kan ätas råa med lite vinägrett eller hastigt kokta i vin på samma sätt som blåmusslor (se dito). Serveras som ensamrätt, i soppor, eller ihop med andra skaldjur. Vanligt förekommande på en "fruits de mer" (skaldjursfat). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12
Läs mer
Om musslor Hjärtmusslor Blåmusslor