Om panettone

Om panettone

(panettrone = italienskt surdegsbröd serverad till jul och nyår, panettrone pudding)

Engelsk översättning

panettrone = classic Italian sourdough bread served at Christmas and New Year

Fransk översättning

panettrone = pain au levain italien classique servi pour Noël et le nouvel an

Italiensk översättning

panettrone = classico pane italiano a lievitazione naturale servito per Natale e Capodanno

Tysk översättning

panettrone = klassisches italienisches Sauerteigbrot, zu Weihnachten und Neujahr serviert

Spansk översättning

panettrone = pan de masa madre italiano clásico servido para Navidad y Año Nuevo

Panettone (milanesiska: panetton) är ett vitt fluffigt italienskt surdegsbröd (enklare varianter med bagerijäst). Det är ett kon- eller 8-kantigt format bröd 12-15 centimeter högt som traditionellt serveras till jul och nyår. Brödet är också populärt i Sydamerika. Av brödet tillreds ibland en pudding (se recept via länk nedan). Se film, klicka på "Joshua" under bilden.

Historia: Panettone har sitt ursprung i Milano, sannolikt med anor från Romartiden. Avbildas i konsten till exempel av Pieter Brueghel d.ä. och förekommer i Påvens kokbok på 1500-talet. Namnet från "panetto" = liten brödkaka, där tillägget "-one" innebär stort bröd. Andra mindre troliga namntolkningar förekommer, som "pan de ton" = lyxkaka. Den höga formen skapades i början på 1900-talet av Angelo Motta. Alltsedan 2013 utses årets bästa panettone i Milano. Vi vet inget om ursprunget till Panettone pudding, men gissar att det är mer engelskt än italienskt.


SÅ BAKAS PANETTONE


Panettone är traditionellt ett surdegsbröd. Enklare recept bakas med bagerijäst, men blir inte lika fluffigt. Se recept via länkar nedan.

  1. Ingredienser: Surdeg (bagerijäst), vetemjöl, vatten, socker, äggulor och smör.
  2. Smaksättare: Russin, sultanrussin, suckat (kanderad frukt) av citron/apelsin, ibland choklad och maltextrakt.
  3. Tillagning: Surdeg, se > Surdeg, surdegsgrund. Baka, se > Så bakas matbröd med surdeg. Bakas i hög form. Suckat, se > Suckat.
  4. Servering: Brödet skärs upp i kilform (trianglar skuret uppifrån och ner) och serveras med söta varma drycker/vin. I vissa regioner med mascarpone eller zabaione, likör eller amaretto.

Panettone pudding är som regel en söt brödpudding som serveras som efterrätt. Bröd som är huvudingrediens överhälls med äggsmet som innehåller mjölk och socker, varefter rätten gräddas i ugn. Kan smaksättas på olika sätt med vanilj, choklad och annat. Se recept via länk nedan. Läs mer om brödpudding > Om pudding.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Läs mer

Surdeg, surdegsgrund Så bakas matbröd med surdeg Suckat Om pudding

Externa länkar

Recept: Traditional panettone Film: Traditional Panettone Film: Panettone pudding Film: Panettone, Italian Christmas bread Recept: Panettone med bagerijäst Recept: Panettone med bagerijäst Recept: Panettone pudding Film: Panettrone pudding med amaretto Film: Panettrone pudding med choklad

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem