
Pastramikrydda
(pastramikrydda = kryddblandning till rimmat varmrökt nötkött)

pastrami spice = spice mixture for salted hot smoked beef

pastrami epice = mélange d´épices pour boeuf fumé à chaud salé

pastrami spezia = miscela di spezie per carne di manzo affumicata calda salata

pastrami Gewürz = Gewürzmischung für gesalzenes heißgeräuchertes Rindfleisch

pastrami especias = mezcla de especias para carne ahumada caliente salada
Pastrami är rimmat varmrökt kött, vanligtvis av oxbringa, smaksatt med en kryddblandning med samma namn (läs mer > Nötkött bearbetat). Det finns många varianter. Här har vi valt två - till rub och till kryddning av saltlag vid rimning. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Till rub (bild ovan): Används till kryddning av kött (läs mer > Kryddrub).
- 4 msk finkrossad svartpeppar.
- 2 msk mald koriander.
- 1 tsk senapspulver.
- 1 msk farinsocker.
- 1 msk paprikapulver.
- 1 tsk vitlökspulver.
- 1 tsk lökpulver.
Blanda allt och använd det till ingnidning av kött som skall stekas, grillas eller rökas.
Till saltlag: Används som smaksättare av saltlag till kött som rimmas.
- 1 msk svartpepparkorn.
- 1 msk korianderfrön.
- 1 msk senapsfrön.
- 1 msk chiliflingor.
- 1 msk kryddpepparkorn.
- 1 tsk kryddnejlikor.
- 1 tsk mald muskot.
- 1 liten kanelstång.
- 2 lagerblad.
Pepparkorn, korianderfrön och senapskorn torrostas (steks utan fett) i stekpanna ett par minuter tills de fått lite färg. Skaka pannan så att kryddorna rostas runt om och så att de inte bränns vid. Grovkrossa detta och kanelstången. Ingredienserna blandas och tillsätts i saltlagen. I övrigt brukar utöver koksalt också salpeter, socker och vitlök ingå i lagen. Se recept > Rimmad rökt pastrami.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08
Läs mer
Nötkött bearbetat Kryddmix, kryddrub