
Kokosolja
(kokosolja, kokonötsolja)
Latin: Oleum cocos nucifera

coconut oil, copra oil

huile de coco

olio di cocco

Kokosöl, Kokosnussöl

aceite de coco
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100%, varav mättat fett över 90%.
- Smält-/fryspunkt 25°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Sotpunkt: Kallpressad ~177°C. Raffinerad är värmetåligare (~232°C). Läs mer > Sotpunkt.
- Smak: Oraffinerad kokosfett har lätt söt lukt och smak. Raffinerat kokosfett har neutral smak och lukt.
- Alternativ vara: Annan matolja.
- Försäljning: Förekommer i de flesta välsorterade butiker. Vanligtvis ekologiskt och/eller KRAV-märkt.
- Jämförpris: Lågt oljepris, 150-300 kr/liter.
- Förvaring: Tack vare hög andel mättat fett har kokosfett lång hållbarhet, upp till 6 månader i 24°C.
Hälsa/näring: Kokosfett innehåller mycket hög andel mättat fett (>90%) vilket anses ohälsosamt, mer än i smör (54%). Förekommer i hälsokostbranschen och påstås ha allehanda välgörande egenskaper. Vetenskapliga belägg saknas. Sägs lindra vid solbränna och insektsbett, minska eksem, akne, psoriasis och hindra fotsvamp, liksom balansera insulinnivåerna och skydda levern, samt virus- och bakteriehämmande.
Produktion: Världsproduktion av kokosolja 2014 var 3,1 miljoner ton, varav Filipinerna svarar för 36%, Indonesien 29%, Indien 13%, Vietnam 5% och Mexiko 4%. Övriga världen 13%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS KOKOSOLJA
Kokosolja används på samma sätt som annan matolja. Raffinerad kokosolja är bra frityrloja. Förekommer i tillverkning av margarin, hudkräm och tvål.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03
Läs mer
Kokosfett Kokosnötter Kallpressning, varmpressning Sotpunkt Raffinera Frys-/smältpunkt, kokpunktExterna länkar
Film: Tillverkning kokosolja