
Bananmjöl ¤
(bananmjöl, bananpulver)

banana flour, banana powder, plantain flour, pisang starch

farine de banane, farine de plantain

farina di banana

Bananenmehl

harina de plátano
Bananpulver kan vara detsamma som bananmjöl, men brukar avse pulver av bananstammens kärna som är ätbar.
Hälsa: Bananmjöl har låg glutenhalt och kan användas av de flesta glutenintoleranta. Innehåller resistent stärkelse (17%), det vill säga tas upp i ringa grad av kroppen (läs mer > Stärkelse).
SÅ ANVÄNDS BANANMJÖL
Bananmjöl har historiskt används i Afrika och Jamaica som ett billigare alternativ till vetemjöl. Mjölet kan användas till bröd och kakor eller till barnmat. I södra Indien blandas bananmjöl med lite fänkålspulver, som sedan kokas i mjölk eller vatten till välling. Används bland annat som bebismat upp till 1 års ålder. Mjölet har lågt gluteninnehåll och för att få bättre bakegenskap bör det blandas upp med till exempel vetemjöl. Mjölet används även i djurfoder och som lim. Bananpulver används liknande bananmjöl och bland annat i kosmetikaindustrin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer
Stärkelse Bananer