Industriell hantering fågel
Slakt av fågel utförs huvudsakligen i automatiserade fågelslakterier. Svensk Fågels medlemsslakterier svarar för cirka 98 procent av den totala matfågelproduktionen. Kyckling, höns och kalkon slaktas på likartat sätt. Ett modernt slakteri har kapacitet att slakta 5 000 till 12 000 djur per timme (se film via länk nedan). Anka och gås kräver mer manuellt arbete.
- Vid ankomst hängs fågeln upp i fötterna.
 - Huvudet doppas i ett strömförande vattenbad och efter några sekunder är fågeln bedövad.
 - Blodet tappas av (stickning). 
 - Fågeln skållas i hett vattenbad, varefter fjädrarna plockas bort med hjälp av roterande gummifingrar. 
 - Fågeln öppnas och alla inälvor tas ut. Huvud, hals, fot och underben tas av. 
 - Fågeln besiktigas av veterinär.
 - Fågeln putsas, rensugs och avspolas. 
 - Fågeln kyls ned i kallt vatten eller i kyltunnel.
 - Fågeln klassificeras, sorteras och paketeras eller vidareförädlas.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-12.
Externa länkar
Film: Poultry processing