
Huvudregel dryck till mat
Vid matlagning gäller det att hitta goda kombinationer av de fyra smakerna salt, sött, surt och beskt, samt att undvika de dåliga. Detsamma gäller när man skall kombinera mat med dryck. I den högre skolan beaktar man även aromerna. Grundfrågan är vad passar till vad?
Mat och dryck kan vara neutral eller smakrik, mångfaceterad. Avgörande är också intensiteten. Smaken kan vara mer eller mindre intensiv. Maten kan kännas lätt eller kraftull, drycken lätt eller fyllig. Fet mat är kraftfullare än mager och alkoholrik dryck är fylligare än alkoholsvag.
I mötet mellan mat och dryck är det oftast drycken som förändras mest. På gott och ont.
Passande smak och intensitet.
Huvudregler
Och det är inte den gamla regeln ”rött till kött och vitt till fisk” utan:
Till neutral, lätt, finstämd mat passar lättare, finstämda drycker.
Till kraftfull mat passar fylligare drycker.
Oftast är det kryddning, såsen, tillbehören och tillagning som avgör, inte huvudvaran. För många smaker och tillbehör gör det svårare att hitta lämplig dryck till maträtten.
Läs mer
Sälta i mat och val av dryck Sötma i mat och val av dryck Beska i mat och val av dryck Umami och val av dryck Matchning dryck med matsmak God smak och sinnliga upplevelser Grundsmakerna Matintensistet och dryck Regler vin till mat Syrlig mat och val av dryck Dryck till neutral, smakrik och kryddig mat