
Löjrom
(löjrom, kalixrom = rensad och saltad rom från löja)
Latin: Coregonus albula

vendace roe (bleak roe) Swedish caviar = cleaned and salted roe from vendace

oeufs de corégone, caviar suédois = œufs de corégone blanc, nettoyés et salés

uova di coregone, caviale svedese = uova di coregono bianco, pulito e salato

Maränerogen, schwedischer Kaviar = gereinigter und gesalzener Rogen von Kleine Maräne

hueva de corégono, Caviar sueco = huevas de coregono blanco, limpias y salada
- Smak: Tydligt salt (4%). Smakrik, mildare och mer finstämd än forellrom.
- Alternativ vara: Forellrom.
- Säsong: September-oktober.
- Försäljning/import: Säljs fryst. Den löjrom som säljs "färsk" i butikernas delikatessdiskar är tinad. Det förekommer importerad forellrom främst från USA.
- Jämförpris: Mycket högt, för att inte säga extremt högt. Svensk löjrom fryst 1000-2000 kr per kilo, varav Kalixrom är dyrast. Import från USA cirka halva priset, 500-1000 kr/kg. Forellrom är ett prisvärt alternativ, cirka 600 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Tinad i kylskåp några dagar. Bäst är att hålla den fryst.
Fryst rom bör tinas långsamt i kylskåp i två dygn. Är rommen för blöt låter man den rinna av i en sil när den är tinad. Låt stå så över natt i kylskåp för att "torka".
Fiske: Siklöja fiskas främst på hösten då den innehåller eftertraktad rom (Bottenhavet och Bottenviken från 20 sept i 5 veckor). Den fångas med nät, trål, not och ryssjor. Läs mer > Om fiskemetoder. På land sorteras hanar från honor och skräpfisk. Fisken rensas och rommen ta ut. Sedan sköljs rommen ordentligt, torkas, saltas, paketeras och djupfryses.
Miljö: Siklöjan är kraftigt exploaterad för rommens skull. Beståndet är svagt i alla stora sjöar. Beståndet i Bottenhavet/-viken är bestående. Vårsiklöjan är sällsynt och anses hotad.
SÅ ANVÄND LÖJROM
Rommen serveras naturell, vanligtvis med gräddfil och lök som tillbehör, eller som smaksättare i fisk- och skaldjurssåser. Forellrommens kraftigare smak, lägre pris och större korn gör den mer lämplig som smaksättare än löjrommen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Om fiskrom, kaviar Laxrom, forellrom