
Om naanbröd
(naanbröd = persiskt flatbröd, Så bakas naanbröd)

naan bread = Persian flatbread

pain naan = pain plat persan

pane naan = pane piatto persiana

Naan-Brot = persisches Fladenbrot

pan naan = pan plano persa
Naanbröd (persiska nân = bröd) är ett platt runt eller ovalt vitt bröd av surdeg med ursprung från Centralasien (Iran och "-stanländerna"), tillika vida spritt även i Sydasien. Det är ett jäsdegsbröd närbesläktat med pitabröd (läs mer > Pitabröd). I moderna recept används bakpulver eller jäst, till skillnad från till exempel chapati som är ett ojäst enkelt flatbröd (läs mer > Chapati, indiskt bröd). En annan skillnad är ingredienserna (se nedan) och att naanbröd traditionellt gräddas i en tandoorugn (bild ovan, läs mer > Tandoor) genom att med handen smacka (slänga) den utplattade degen mot den heta ugnnens insida, medan chapati tillagas på en "tava" (stekpanna).
SÅ BAKAS NAANBRÖD
Ingredienserna är vanligen vetemjöl, vatten eller mjölk, yoghurt, socker eller honung och salt. Koriander, persilja och vitlök förekommer som smaksättare. Ingredienserna blandas och knådas till en mjuk deg som inte är kletig. Degen får vila övertäckt i 30-45 minuter. Därefter rullas små mandarinstora bollar som plattas/kavlas ut och gräddas ett par minuter på var sida i het värme (över 200°C). Det färdiggräddade brödet penslas med smält smör. I brist på en tandoorugn kan brödet gräddas på en utegrill, i stekpanna eller i het ugn. Se film via länk nedan och recept > Naanbröd. Naanbröd förekommer i handeln kryddat på olika sätt, som värms i ugn innan servering.
SÅ ANVÄNDS NAANBRÖD
Naanbröd serveras gärna penslade med smält smör till allehanda rätter och används gärna till att doppa i såser. Klassiskt är naanbröd till tandoorikyckling.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-05
Läs mer
Tandoor Så bakas ojäst bröd, flatbröd Om indiska flatbröd, chapati m.fl. Om pitabrödExterna länkar
Film: Tandoori Garlic Naan