Pickles

Pickles

(eng. pickles = grönsaker eller frukt i ättika eller saltat vatten, särskilt gurka, achars = indiska pickles)

Engelsk översättning

pickles = vegetable or fruit in vinegar or in salty water, especially cucumber. Achars = indian pickles.

Fransk översättning

eng. pickles = légume ou fruit au vinaigre ou à l´eau salée, en particulier cornichons. Achars = pickles indiens.

Italiensk översättning

sottaceti, pickles = verdure o frutta in aceto o acqua salata, in particolare cetriolo. Achars = sottaceti indiani.

Tysk översättning

eng. pickles = Gemüse oder Obst in Essig oder Salzwasser, insbesondere Gurke. Achars = indische Pickels.

Spansk översättning

encurtidos, pickles = verduras o frutas en vinagre o agua con sal, especialmente pepinillos. Achars = encurtidos indios.

Pickles brukar avses (späda) grönsaker eller frukt inlagda i vinäger- eller saltlag med varierande kryddning. Speciellt om gurka (ättiksgurka eller saltgurka, läs mer > Inlagd gurka). "To pickle" = lägga i saltlag/salta in eller lägga i vinäger-/ättikslag (och socker). Kan också beteckna inläggning av annat som kokta ägg (pickled eggs), inlagd sill (pickled herring) eller rimmat kött (pickled meat). I Sverige finns inte sådant specifikt begrepp utan vi talar om att "lägga in" grönsaker och annat respektive "insaltning". I Frankrike används begreppet "marinera" (läs mer > Om inläggning, marinering; eller > Om insaltning). Se filmer via länk nedan. Se "recept" via länk till höger om bilden ovan.

Historia: Pickles har sitt ursprung från Indiens "achars", vilket är starkt kryddade inlagda grönsaker. 

Ingredienser i varierande grad:

  • Grönsaker: Blomkål, gurka, omogna tomater, kål (pizzasallad), squash, smålök, rotsaker, svamp, valnötter med mera. Råa eller lättkokta, konsistensen skall vara fast.
  • Frukt: Plommon, körsbär, äpple, päron, persikor med mera. Skärs i bitar och lättkokas.
  • Lag: Saltlag eller vinäger/ättika/socker och vatten. Även öl, vin, cider och sprit kan användas. Kan kryddas med kanel, kryddnejlika, fänkålsfrön, pepparkorn, senapskorn, lagerblad med mera. Lagen kokas samman och hälls varm eller kall över varorna. Varorna bör stå och dra någon dag eller dagar för att ta smak. Lång hållbarhet vid tillräcklig mängd salt eller ättika och socker.


ANVÄNDNING

Pickles används som pikanta tillbehör till mat och då främst till (kalla) kötträtter, men också till ost och annat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Läs mer

Om inläggning, marinering, macerering ¤ Om insaltning, salta in Inlagd gurka

Externa länkar

Film: Pickled vegetables Film: Pickled fruit Film: Pickled eggs

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem