Botaniska trädgårdar

Botaniska trädgårdar

Botaniska trädgårdar har sedan mitten av 1500-talet skapats för forskning och undervisning i farmalogi och botanik i anslutning till universiteten. Den första i Pisa, Italien 1543-1544. Den första i Sverige anlades 1655 i Uppsala, numera benämnd Linnéträdgården. Från början var syftet att läkare och farmaceuter skulle ha möjlighet att studera medicinalväxterna, men efter hand blev också nytto- och prydnadsväxter intressanta. Trädgårdarna är stora samlingar av alla slags växter från hela världen. I Göteborg finns en av Europas största med cirka 16.000 olika artvarianter. Numera har de botaniska trädgårdarna en viktig roll att rädda utrotningshotade arter. Förutom i Göteborg finns botaniska trädgårdar i universitetsstäderna Uppsala (utöver Linnégården), Lund och Stockholm.

Därutöver finns några specialinriktade trädgårdar i Sverige: Botaniska trädgården i Visby, Fredriksdals friluftsmuseum, Helsingborg, Örtagården Visingsö och Fjällbotanisk trädgård, Jokkmokk.


Utomlands finns stora trädgårdar i Kew utanför London, New York, Padua, Paris, Edinburgh, Cambridge, Rio de Janeiro, Sydney, Washington, Saint Louis, Bogor på Java och Orotava på Teneriffa.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem