
Popcorn
(puffmajs, popcorn = majskorn stekt i het matolja, puffad majs)
Latin: Zea mays var. everta

popcorn = Maize corn kernels fried in hot cooking oil

maïs éclaté, pop corn = grains de maïs frits dans de huile de cuisson chaude

mais scoppiato, popcorn = chicchi di mais fritti in olio da cucina caldo

Puffmais, Knallmais, Popcorn = in heißem Speiseöl frittierte Maiskörner

palomitas de maíz = granos de maíz fritos en aceite de cocina caliente
Puffmajs (lat. Zea mays var. everta) är ett litet hårt majskorn, en speciell variant av Sockermajs (läs mer > Majs). Av puffmajs gör man popcorn. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Smak: Poppat puffmajs (popcorn) har neutral smak, som mest smakar av den smaktillsats som används, främst salt.
- Försäljning: Puffmajs finns att köpa i handeln. Benämns popcorn. Vanligast är halvfabrikat som puffas i mikro. Benämns Micropop. Även färdigpuffade popcorn kan köpas med olika smaker.
- Förvaring: Torrt. Mycket lång hållbarhet. Puffade popcorn bör ätas nypuffade.
SÅ ANVÄNDS PUFFMAJS
Puffmajs används till att poppa/puffa popcorn (eng. pop = smälla). Kornen hettas upp i kastrull med lock med matolja, varvid de efter en stund exploderar till små snövita mjuka dunkuddar. Akta så att de inte svartbränns. De saltas eller kryddas på annat sätt till exempel med honung. Äts som snacks eller drinktilltugg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01
Läs mer
Majs