Om bestick

Om bestick

(bordsbestick, matbestick)

Engelsk översättning

cutlery

Fransk översättning

couverts, coutellerie

Italiensk översättning

posate, posateria

Tysk översättning

Besteck, Essbesteck

Spansk översättning

cubiertos

Bestick är en "uppsättning redskap att äta med" bestående av kniv, gaffel och sked (eller 2 av vardera). Kunskapskokboken indelar bestick i huvudbestick, specialbestick (avsedd för viss maträtt) och serveringsbestick.

Bordskniv och bordsgaffel började användas i Europa på 1500-talet. Skedar av trä, ben och horn eller lergods är kända sedan äldsta tid, silverskedar sedan antiken. Fram till slutet av 1600-talet hade skeden runt eller päron­format blad vanligen med kort skaft, som avslutandes med rund knopp. I slutet av 1600-talet kom den s.k. råttsvansskeden med ovalt blad och långt, platt skaft. De äldsta gafflarna hade två klor, som blev 3 och 4 under 1600- och 1700-talet. Under 1600-talen var besticken ofta eleganta med skaft i snidat elfenben, silver eller guld med emaljinläggningar. De brukade förvaras i läderfodral, formade efter besticken och invändigt klädda med sammet. Först på 1800-talet blev bestick vanligt hos allmogen. Särskilda barnbestick, ofta brukade som dopgåva, är huvudsakligen en 1900-talsföreteelse.

Läs mer om hur man dukar bord till stor fest se > kuvertdukning

Läs mer

Placering bestick Matbestick Speciella bestick Serveringsbestick kuvertdukning

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem