
Kycklinglever }
(fågellever)

chicken liver

foie de poulet

fegato di pollo

Küchleinleber

hígado de pollo
Fågellever är för många en delikatess och för andra en underskattad vara. All lever skall vara från unga djur. Äldre djur kan innehålla spår av bly och kadmium (dock låg halt hos kyckling). Lever innehåller protein av högt biologiskt värde, A- och B-vitamin, samt en del D-vitamin.
Mest känd och eftertraktad fågellever är från gåsen, tätt följt av anklever. Vanligast är kycklinglever.
Kycklinglever har mild smak. Säljs både färsk och fryst. Kycklinglever är billig mat.
Portionsvikt: Beräkna 175 gram råkött per portion om huvudingrediens i måltid. Ger cirka 140 gram tillagad portionsvikt.
Kycklinglever används stekt, i gryträtter, kan hackas och blandas med skinka till lasagnefyllning, i spagettisås, eller i krustader, samt i fina patéer smaksatt med konjak etc.
Kort tillagningstid. Beräkna per portion 150 gram. I färs- och gryträtter ca 100 gram. Ät aldrig rå lever.
Hållbarhet: Förvaras kallt. Bör anrättas inköpsdagen.
Klassiska kycklingleverrätter:
- Foies de volaille en aspic (kycklingleveraladåb) JC 556
- Mousselinde de volaille (kycklinglevermousse) JC 569
Externa länkar
Flamberad kycklinglever med Edward Blom