Bordssmör

Bordssmör

(bordssmör, Bregott®, matfettsblandning)

Engelsk översättning

table butter, butter spread, spredable butter

Fransk översättning

beurre de table, beurre tendre, beurre à tartinable

Italiensk översättning

burro spalmabile

Tysk översättning

Tafelbutter, streichfähige Butter

Spansk översättning

mantequilla facil de untar

Bordssmör skall vara lätt bredbart direkt från kylskåpet och förpackad i lämplig bordsförpackning. Formellt får produkten inte kallas "smör" för att den innehåller vegetabiliskt fett, utan skall benämnas "matfettsblandning", som enligt EU-reglerna får innehålla 10-80% mjölkfetthalt. När man blandar ett fett med annat fett blir fettet mjukare. Ju mer av annat fett desto instabilare (mjukare). Fenomenet kallas "eutektitum" (öäs mer > Eutektitum).

  • Ingredienser: Smör, vegetabiliskt fett vanligen rapsolja, vatten, salt 1-2%, vitamin A och D.
  • Smak: Liknande smör. Lägre fetthalt = tunnare smak.
  • Smältpunkt: Bordssmör är inte lika hårt som vanligt smör tack vare inblandning av matolja som har låg smältpunkt. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Alternativ vara: Bordsmargarin.
  • Försäljning: Förekommer med varierande fetthalter 39-82% mjölkfett. 300-600 grams förpackningar. Även ekologiskt finns att köpa.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbar i 2 månader eller mer. Går att frysa.

Svenska mejeriers "bordssmör"

  • Bregott® (43-75% fett). ? % mjölkfett. Även ekologiskt.
  • Lätt & Lagom® 10-25% mjölkfett (40% fett).

SÅ ANVÄNDS BORDSSMÖR

Bordssmör används till att bres på smörgåsar. Ej avsett till matlagning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-03

Läs mer

Om smör Vanligt smör Bordsmargarin } Frys-/smältpunkt, kokpunkt Eutektikum

Externa länkar

Mjölkfrämjandet

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem