
Gula spritärter
Latin: Pisum sativum var. sativum

yellow matar dal, yellow garden peas

pois jaune

piselli gialli

gelbe Erbsen

guisantes amarillo
Gula spritärter är en variant av spritärter, till vardags kallat "gula ärter". En sortgrupp av arten trädgårdsärt (läs mer > Om ärter) Spritärter har segt oätlig balja (hölje), det är bara ärterna som äts. Ärterna måste plockas ur sitt hölje vilket benämns att sprita ärter (sprita = sprida). Spritärter kan vara färska eller torkade. Gula ärter är fullmogna torkade ärter. Se film, klicka på "micapusi" under bilden ovan. Läs mer, produktion ärter.
GULA ÄRTER
Torkade ärter har i alla tider varit "fattigmansmat". Den vanligaste gula ärten heter Capella.
- Vikt: 1 dl = 80 gram.
- Smak: Mild, ganska intetsägande smak.
- Alternativ vara: Gröna ärter = grön ärtsoppa.
- Försäljning/säsong: Torra ärter säljs året om. Likaså konserverad eller pulvriserad i form av "ärtsoppa".
- Förvaring: Mörkt och torrt. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa: Gula ärter är rika på protein, mineralämnen och B-vitamin, däremot fattiga på C-vitamin. Ärterna innehåller lektiner som kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Lektinhalten avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Fytinsyra.
SÅ ANVÄNDS GULA ÄRTER
Gula torkade ärter används främst till att koka ärtsoppa och då vanligtvis med fläsk tillsatt. Ärtsoppa äts av tradition på torsdagar. Detta är en kvarleva från katolsk tid i Sverige. Enligt katolsk sed hör fredagen till de köttlösa dagarna och torsdagarna lika regelmässigt till köttdagarna.
Blötläggning: 8-10 timmar. Ångpreparerade snabbärter behöver ej blötläggas. Inte heller så kallade split peas (delade ärter. Läs mer > Vild ärt, åkerärt.
Koktid: Blötlagda 1-1,5 timme. Ej blötlagda 2-2,5 timmar. Burk färdiglagat: Uppvärmning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
Läs mer
Fytinsyra Grönsakssoppor Om ärter Vild ärt, åkerärt Produktion ärter