Rismjöl

Rismjöl

Latin: Oryza sativa

Engelsk översättning

rice flour

Fransk översättning

farine de riz, crème de riz

Italiensk översättning

fecola di riso

Tysk översättning

Reismehl

Spansk översättning

fécula de arroz

Rismjöl (fr. farine de riz) är skalat, torkat och malt (långkornigt) ris. I Frankrike säljs också Crème de riz avsedd till gröt.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 50 gram. 100 gram = 2 dl.
  • Smak: Neutral.
  • Alternativ vara: Majsmjöl eller annat glutenfritt mjöl. Läs mer > Glutenfritt mjöl.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om i de flesta butiker.
  • Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.

Hälsa/näring: Rismjöl är glutenfritt. Mjölet har hög andel kolhydrater cirka 78% varav kostfibrer 2,5%, låg andel protein cirka 6 och låg fetthalt (1,5%).


SÅ ANVÄNDS RISMJÖL

Rismjöl används flitigt i asiatisk matlagning till välling, redning av såser och soppor, samt som ingrediens i pannkakor och glutenfritt flatbröd. Av riskmjöl framställs stärkelsmjöl (läs mer > Övriga stärkelsemjöl).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.

Läs mer

Majsmjöl Övriga stärkelsemjöl Om ris

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem