Jordnötsolja

Jordnötsolja

(jordnötsolja)

Latin: Oleum arachis hypogaea

Engelsk översättning

peanut oil

Fransk översättning

huile d'arachides

Italiensk översättning

olio di arachide

Tysk översättning

Erdnussöl

Spansk översättning

aceite de cacahuete

Jordnötsolja är en vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av jordnötter som innehåller cirka 50% fett.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
  • Smält-/fryspunkt 3°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt: Kallpressad ~160°C. Raffinerad är värmetåligare ~230°C. Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Kallpressad har mörkbrun färg och nötig smak. Raffinerad är färglös, med tiden gulnande, utan nämnvärd lukt och med mild nötsmak.
  • Alternativ vara: Annan mild olja, till exempel rapsolja.
  • Försäljning: Säljs huvudsakligen raffinerad.
  • Jämförpris: Mycket lågt oljepris, 50-100 kr/liter.
  • Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.

Hälsa/näring: Jordnötsolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~17%. Innehåller ingen kolesterol.

Produktion: Världsproduktion av jordnötsolja 2014 var 5 miljoner ton, varav Kina 37%, Indien 35%, Nigeria 5%, Myanmar 4% och Sudan 3%. Övriga världen 16%. Asien totalt 70%, Afrika totalt 24%. Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS JORDNÖTSOLJA

Jordnötsolja används som annan matolja, särskilt i asiatisk matlagning. Raffinerad jordnötsolja är bra frityrolja. Oljan används i framställning av margarin, tvål, kosmetika och salvor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Kallpressning, varmpressning Jordnötter ¤ Sotpunkt Om matoljor Raffinera Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem