Produktion, konsumtion kyckling
(Världsproduktion höns och kyckling)
Produktionen av kyckling tog fart i början av 1960-talet i samband med frysta kycklingens introduktion. Dessförinnan betraktades kyckling som lyxmat (läs mer > Höns, kyckling). Produktionen tog fart i hela världen i en takt som varit 9 gånger snabbare än befolkningstillväxten. 2017 fanns det 23 miljoner tamhöns runt om i världen. 109 miljoner ton kött producerades, vilket utgör 90% av all tamfågelproduktion (läs mer > Produktion tamfågel) och 1/3-del av allt kött som produceras, fisk oräknat (läs mer > Köttproduktionen kött i världen). Kyckling är billigt kött att framställa och det som har lägst miljöpåverkan.Ägg: De 23 miljoner hönsen i världen producerar en helsikes massa ägg och kycklingar. Totalt 1,5 miljarder ägg i världen. Läs mer > Produktion, konsumtion ägg.
Utvecklingen 1961-2017: Produktionen i världen har fullkomligt exploderat sedan 1960 i alla länder. Totalt +1343%, det vill säga 134 gånger mer 2017 än 1961. Produktionen per person från 2 kilo per person till 14 kilo. Lite lugnare i Nordamerika och Europa som "bara" ökat med 600%. Sverige +700%. Under senaste 10-årsperiod +35% (befolkning +11%).
Förbrukning Sverige: Efter en tids nedgång har produktionen av matfågel ökat kraftigt 2013-2017, till den högsta svenska nivån någonsin. Enligt Jordbruksverket producerades 159.000 ton matfågel (~kyckling) år 2017. Förbrukningen (produktion +import -export) var 233.000 ton. Förbrukning per invånare och år lika med 23 kg (2008 = 18 kg). Konsumtion se nedan.
Svensk import-export kyckling: Sverige är inte självförsörjande på kyckling. Svensk andel av förbrukningen var 68 % 2017 (2008 = 69%). Importen står för 40% av förbrukningen, främst från Danmark och Nederländerna (60%). Exporten av färsk, fryst och bearbetad kyckling utgör 13% av produktionen.
PRODUKTION HÖNS OCH KYCKLING
Det producerades 109 miljoner ton kycklingkött i världen 2017 (slaktvikt exkl. självhushåll). Största producenter, tillika största exportörer, var USA med 18% av världsmarknaden och Brasilien med 12%. Kina producerar lika mycket som Brasilien, men importerar dessutom kyckling från andra länder (se nedan). Europa sammantaget svarar för 17% av världens produktion, varav Ryssland mest.
| Per person kilo | |||||
| Kyckling 2017 | Milj ton  | Andel  | Prod  | Kons  | |
Nordamerika  | 20  | 19%  | 56  | 31  | |
varav USA 94%  | 19  | 18%  | 59 (49)  | 32 (27)  | |
och Kanada 6%  | 1,2  | 1%  | 34  | 19  | |
Mellanamerika  | 5  | 5%  | 22  | 12  | |
varav Mexiko 65%  | 3,2  | 3%  | 25 (31)  | 14 (17)  | |
Dominikanska Rep 7%  | 0,3  | 0%  | 31  | 17  | |
Guatemala 5%  | 0,2  | 0%  | 14  | 8  | |
Panama 4%  | 0,2  | 0%  | 49  | 27  | |
Honduras 4%  | 0,2  | 0%  | 21  | 11  | |
Nicaragua 3%  | 0,1  | 0%  | 23  | 13  | |
Sydamerika  | 21  | 19%  | 49  | 27  | |
varav Brasilien 65%  | 14  | 12%  | 65 (45)  | 36 (25)  | |
och Argentina 10%  | 2,1  | 2%  | 48  | 26  | |
Colombia 7%  | 1,6  | 1%  | 32  | 18  | |
Peru 7%  | 1,5  | 1%  | 46  | 25  | |
Chile 3%  | 0,6  | 1%  | 35  | 19  | |
Venezuela 3%  | 0,6  | 1%  | 19  | 10  | |
Asien  | 38  | 35%  | 8  | 5  | |
varav Kina 34%  | 13  | 12%  | 9 (9)  | 5 (4,5)  | |
och Indien 9%  | 3,5  | 3%  | 3  | 1  | |
Indonesien 6%  | 2,3  | 2%  | 9  | 5  | |
Turkiet 6%  | 2,1  | 2%  | 26  | 15  | |
Japan 6%  | 2,2  | 2%  | 17 (26)  | 10 (15)  | |
Iran 6%  | 2,2  | 2%  | 27  | 15  | |
Malaysia 4%  | 1,6  | 2%  | 52  | 29  | |
Thailand 4%  | 1,6  | 1%  | 23 (21)  | 13 (12)  | |
Myanmar 4%  | 1,5  | 1%  | 28  | 15  | |
Pakistan 3%  | 1,3  | 1%  | 6  | 4  | |
Filipinerna 3%  | 1,2  | 1%  | 12  | 6  | |
Europa  | 18  | 17%  | 25  | 13  | |
varav Ryssland 24%  | 4,4  | 4%  | 31  | 17  | |
och Polen 12%  | 2,1  | 2%  | 55  | 30  | |
Spanien 7%  | 1,3  | 1%  | 33  | 18  | |
Ukraina 6 %  | 1,2  | 1%  | 27  | 15  | |
Frankrike 6%  | 1,1  | 1%  | 17  | 9  | |
Nederländerna 6%  | 1,0  | 1%  | 61  | 33  | |
Tyskland 6%  | 1,0  | 1%  | 12  | 7  | |
Italien 6%  | 1,0  | 1%  | 17  | 9  | |
Sverige 1%  | 0,2  | 0,1%  | 15 (23)  | 8 (13)  | |
Afrika totalt  | 5  | 5%  | 4  | 2  | |
varav Sydafrika 30%  | 1,7  | 2%  | 29  | 16  | |
och Egypten 18%  | 1,0  | 1%  | 10  | 6  | |
Marocko 13%  | 0,7  | 1%  | 19  | 11  | |
Algeriet 5%  | 0,3  | 0%  | 6  | 3  | |
Nigeria 4%  | 0,2  | 0%  | 1  | 1  | |
Oceanien  | 1,5  | 1%  | 36  | 20  | |
varav Australien 83%  | 1,2  | 1%  | 50  | 28  | |
och Nya Zeeland 15%  | 0,2  | 0%  | 47  | 26  | |
Totalt 2017  | 109  | 100%  | 14  | 8  | |
Totalt 2008  | 81  | 
  ||||
| Källa: FAOSTAT | |||||
Kommentar: Höns är vanligt husdjur i fattigare områden. Självhushållet kan vara ganska stort, vilket inte medräknas i den officiella statistiken.
KONSUMTION 2017
Beräkning av konsumtion är en komplicerad historia. Den metod som Jordbruksverket tillämpar är att multiplicera förbrukning slaktvikt (produktion +import -export) med 0,55 för att få fram "konsumentvikt" vilket är det som konsumenten köper (läs mer > Om kött). Därutöver försvinner den del som konsumenten putsar bort och kastar som matrester.
Tabellen: Vi saknar statistik på netto export -import för de flesta länderna. Vad "Prod" och "Kons" i tabellen egentligen visar, är ländernas produktion i förhållande till sin befolkning och är därför missvisande för ländernas inhemska konsumtion. Särskilt gäller detta för länder med stor andel export som Brasilien och USA (grönmarkerat i tabellen), liksom för länder med stor import som Japan och Sydkorea. På världsnivå blir produktion detsamma som konsumtion för att export och import tar ut varandra. Dock har vi export-importsiffror för några länder. För dessa anges konsumtionen inom parentes i tabellen.
Konsumtion i konsumentvikt (inköpsvikt) per person och år (siffror inom parentes i tabellen):
- Världen 8 kg per person och år.
 - USA 27 kilo.
 - Mexiko 17 kilo.
 - Brasilien 25 kilo.
 - Kina 4,5 kilo.
 - Japan 15 kilo (importandel 52%).
 - Thailand 12 kilo.
 - EU 23 kilo (produktion 24 kg).
 - Sverige 13 kilo.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02
Läs mer
Om tamfågel Ankor ¤ Tamgås Kalkon } Produktion, konsumtion hönsägg