Frukostkorv, lunchkorv
Frukostkorv är en svensk tjock kokt och rökt korv modell bratwurst, men mildare i smaken. Det är inte en korv som man äter till dagens frukost, utan namnet från förr när "frukost" avsåg det man idag benämner lunch. Det vill säga före mitten av 1950-talet (läs mer > måltid). Korven var förr namnskyddad och skulle enligt svensk lag bland annat innehålla minst 40 % kött. Reglerna upphörde 2002 när Sverige inträdde i EU. Numera inte lika vanligt förekommande för att bratvursten allt mer tagit över.
- Korvtyp: Maträttskorv rårökt eller rökaromkokt korv typ bratwurst (ty. Rohwurst). Vanligen 2-3 centimeter tjock och vikt runt 100 gram. Medelgrovt mald köttmassa, stoppad i naturskinn (fjälster). "Rökt" vanligtvis = rökarom (läs mer > Om rökning). Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
 - Smak: Mild.
 - Alternativ vara: Bratvurst.
 - Försäljning: Något enskilt varumärke brukar förekomma, främst från Scan.
 - Jämförpris relativt annan huvudvara: Mycket lågt, 50-100 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
 - Förvaring: 0-4°C i cirka 1 vecka. Se förpackning.
 
Innehåll: Fläsk- och nötkött (cirka 80%/15%), späck, potatismjöl, lök, kryddor och vatten. Kryddning kan vara kryddextrakt, socker, koriander, paprika, cayennepeppar, muskot och salt. Vanliga tillsatser är antioxidationsmedel E300 och konserveringsmedel E250. 
- Köttandel *): Hög. Verklig andel 40-60% (angivet på paketet 50-70%).  
 - Vattenhalt: Medel, 55-65%.
 - Relativ fetthalt **): Medel, 20-25%.
 - Relativ proteinhalt **): Medellågt, 8-12%.
 - Kolhydrater: Medel, 5-10%.
 - Salthalt **): Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad E250.
 - Relativ energimängd **): Medel, 200-300 Kcal/100g.
 
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
SÅ ANVÄNDS FRUKOSTKORV
Frukostkorv är avsedd att stekas eller grillas och äts som maträtt eller lätt måltid, till exempel med tillbehör som potatismos, senap och ketchup. Fungerar bra att ugnslagas och i grytor. 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05
Läs mer
Bratvurst måltid Om rökning Tillverkningsmetoder korv Om prisjämförelser Om korv, korvtillverkning Korvkvalité Korvmatematik, köttandel- 
            
Maträttskorv:
 - Varmkorv
 - Grillkorv
 - Bräckkorv
 - Köttkorv, fläskkorv, julkorv
 - Lammkorv, viltkorv
 - Grynkorvar
 - Inälvskorvar
 - Wienerkorvar, Frankfurter
 - Prinskorv
 - Falukorv
 - Medisterkorv
 - Bockwurst
 - Weisswurst, Boudin blanc
 - Bratvurst
 - Nürnberger Rostbratwurst
 - Frukostkorv, lunchkorv
 - Stockholmare
 - Chipolata
 - Kabanoss
 - Chorizokorv
 - Knackwurst, Bangers
 - Kolbasz, ungersk korv
 - Kranjska
 - Merguez
 - Salsiccia
 - Andouille
 - Hackkorv
 - Isterband
 - Rishultskorv
 - Stångkorv
 - Värmlandskorv
 - Västgötakorv
 - Blodkorv
 - Blodpudding