
ricotta
(ricotta = italiensk färskost)

ricotta = Italian fresh cheese

ricotta = fromage frais italien

ricotta, ricotta salata moliterna, ricotta piemontese, ricotta romana = formaggio fresco

Ricotta = italienischer Frischkäse

ricotta = queso fresco italiano
- Osttyp: Färskost tillverkad av vassle och komjölk eller getmjölk.
- Ursprung: Italien.
- Tillverkning: Se > Om färskost.
- Form: Slät massa.
- Användning: Ricotta används som fyllning i tortellini, ravioli, lasagner och andra pastarätter, liksom i desserter och gärna tillsammans med frukt. Blandad med socker, kanel och ibland även riven choklad, serveras den som dessert i italienska hem.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Vit, slät.
- Snittyta: Vit, slät.
- Konsistens: Krämigt mjuk och lätt grynig. Ibland hård.
- Smak: Frisk, mild, svagt sötaktig liknande Keso, dock något "ostigare".
- Lagring: Vanligen inte, men förekommer.
- Fetthalt: Mager ost, fetthalt cirka 10% (6-16%).
- Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Mascarpone Om färskostar