Keso®
(Keso® = svensk lantlig färskost)
Keso® = Swedish fresh cheese
Keso® = fromage frais suédoi
Keso® = formaggio fresco svedes
Keso® = schwedischer Frischkäse
Keso® = queso fresco sueco
Keso är Arlas varumärke för grovgrynig färskost. Läs mer > Om färskost.
- Osttyp: Lantlig färskost ("cottage cheese") av komjölk. 
 - Ursprung: Arla, Sverige. Registrerat varumärke 1958.
 - Tillverkning: Se > Om färskostar.
 - Form: Grynig ostmassa.
 - Användning: Keso kan används i sallader, röror, fyllningar i bakad potatis och pajer, till desserter, frukt och bär. Lämplig även som smörgåspålägg eller som lätt måltid.
 - Passande dryck: -
 - Ytskikt: Vit, grynig ostmassa.
 - Snittyta: Vit, grynig ostmassa.
 - Konsistens: Lös, halvfast ostmassa.
 - Smak: Fyllig, gräddsmakakande.
 - Lagring: Lagras ej.
 - Fetthalt: Mager ost, 4% fetthalt. Keso mini 1,5%. Keso smaksatt 3-6%.
 - Förvaring: Kylskåp högst +8°C.. Hållbar cirka tre veckor i oöppnad förpackning. Går ej att frysa.
 - Kommentar: Kesella förekommer även smaksatt på olika sätt.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Om färskostar