
Sparrisböna
(sparrisböna)
Latin: Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis

asparagus bean, long yard bean,, yardlong bean, long-podded cowpea, snake bean

dolique asperge, haricot kilomètre

fagioli di asparagi

Spargelbohne

judía de metro, bora, judía de vaca, frijol espárrago, habichuela larga, frijol serpiente
Sparrisböna (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis) är en underart av vignaböna. Det finns busk- och stångvarianter som kan bli 3 meter höga. Baljan är smal och lång, 30-90 centimeter innehållande 10-30 frön. Odling förekommer i temperade och subtropiska områden runt om i världen, särskilt populär i Öst- och Sydafrika samt Sydostasien. Se film, klicka på "Asian Garden" under bilden ovan.
Odla: Sparrisbönan trivs i varmt klimat och slutar växa vid temperatur under 20°C. Den förökas med frön och kan skördas 3 månader efter sådd. Groning bör ske i jordtemperatur 20-22°C. Trivs bäst i fullt solljus med dagstemperatur 25-35°C och nattemperatur över 25°C. Världsproduktion cirka 1 miljoner ton.
SÅ ANVÄNDS SPARRISBÖNA
Sparrisböna används omogen (färsk) med balja liknade gröna bönor eller torkad på samma sätt som andra torra bönor. Även bladen används som sallad i de tropiska länderna. Fröna kan groddas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Vignabönor Om bönor