
Om gnocchi
(gnocchi = italienska degbollar)

gnocchi = Italian dough balls, dumplings

gnocchis, gnocchi = boules de pâte italienne

gnocco, gnocchi, gnocchetti, gnocchi di pane, gnocchi spinaci, malfatti, gnudi, strangolapreti

Nockerl, Gnocchi = Italienische Teigbällchen

ñoquis, gnocchi = bolas de masa italiana
Historia: Ursprungligen en italiensk snäckpastasort (läs mer > Spiralpasta, snäckpasta). Under romartiden tillreddes gnocchi av semolinagröt blandad med ägg.
Varianter: Det finns olika regionala varianter av gnocchi. Gnocchi di pane tillreds av brödsmulor motsvarar tyska Semmelknödel. I Lombardiet tillagas toskanska malfatti ("slarvigt gjorda") av ricotta, mjöl och spenat (se recept Malfatti). Gnudi är en annan variant tillredd av ricotta och mjöl eller smulat bröd. Resultatet är en mjukare, kuddlik anrättning än potatisgnocchi (se recept > Gnudi). Till vardags kallas gnudi i Italien ibland för "nudi" (it. nudo = naken), det vill säga utan fyllning. Gnudi ricotta e spinaci (med spenat, bild ovan t.h.), kallas ibland för strangolapreti ("präststrypare", it. strangolare = strypa, pretino = ung präst), det vill säga lagom stor för att fastna i halsen.
SÅ ANVÄNDS GNOCCHI
Gnocchi äts som förrätt, tillbehör till mat, eller används i soppor. Kan serveras som ensamrätt med olika såser, pesto, smält smör eller dylikt. Man brukar trycka till bollarna med en gaffel för att skapa ränder där sås kan samlas. Gnudi kan användas på samma sätt, men som ensamrätt är vanligast.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer
Färdig potatisgnocchi Spiralpasta, snäckpasta Klimp, degklump som mat