
Om sötsura såser
(söt-sur sås = sockerlösning blandat med vinäger och kryddor)

sweet and sour sauce = sugar solution mixed with vinegar and spices

sauce aigre-douce = solution sucrée mélangée à du vinaigre et des épices

salsa agrodolce = soluzione zuccherina mista ad aceto e spezie

süß-sauer Sauce = Zuckerlösung gemischt mit Essig und Gewürzen

salsa agridulce = solución de azúcar mezclada con vinagre y especias
Historia: Sötsura såser sägs ha sitt ursprung från Hunanprovinsen i Kina, men den såsen liknar inte det som vi inklusive kineserna idag uppfattar som sådan sås. I stället är det den kantonesiska såsen, ursprungligen avsedd till fläskkött, som är förebild för dagens sötsura såser. Att blanda honung med vinäger som smaksättare av såväl fisk som kött förekom i antikens Rom och på medeltiden i Europa. I medeltidens franska kök var sötsura såser standard fram till 1700-talen då nutidens (grund-)såser utvecklades.
SÅ ANVÄNDS SÖTSUR SÅS
Sötsura såser används som sås (dippsås) till mat eller som smaksättare av mat. I Kina och intilliggande länder äter man sötsur sås såväl till wokad fisk (bild ovan) som till skaldjur och wokat kött samt till färska eller wokade grönträtter. Passar också till grillad mat. Klassiskt till fläskkött och anka. Utmärkt som förrättsdipp.
Vin: Sötsura såser är vinmässigt knepigt. Kryddigt eller vin med uttalad karaktär och lite sötma kan fungera.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12
Läs mer
Om chilisåser Färdiga sötötsura såser Om sojasås