
Marmoreringsgrad kött
Marmorering (ådring) i kött är fina fettstrimlor insprängt i köttet (intramuskulärt fett). Marmoreringen är ett kvalitetstecken och eftertraktat för att det ger köttet god smak. Fettinsprängningen varierar för olika djur och raser. Finns mest i hondjur. Kastrerade handjur saknar i stor utsträckning fettinsprängning och köttet blir torrt och tråkigt (läs mer > Om nötkött, köttkvalité). Var inte fetträdd för marmorering, fettmängden är mycket låg och smälter ut vid tillagning. Undvik i stället att äta tjockare fettkanter och fett från pannan. Läs mer > Mörhetsgrad kött.MARMORERINGSGRADER KÖTT
Kockskolan använder en femgradig skala för att ange marmoreringsgrad. Se respektive djurs styckdelar.
- Obetydlig marmorering
- Viss marmorering
- Medel marmorering
- Hög marmorering
- Väl marmorerat
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07