Caciocavallo Silano
(Caciocavallo Silano = italiensk filataost DOP-klassad)
Caciocavallo Silano = Italian filata cheese, DOP classified
Caciocavallo Silano = pâte filée fromage italien, DOP classifié
Caciocavallo Silano = pasta filata DOP classificato
Caciocavallo Silano = Italienischer Knetkäse, DOP klassifiziert
Caciocavallo Silano = pasta hilada queso italiano DOP clasificado
- Osttyp: Filataost av komjölk.
 - Ursprung: Södra Italien, i utsedda områden inom regionerna Basilicata, Kalabrien, Campania, Molise and Puglia.
 - Tillverkning: 1 miljon kilo 2006.
 - Form: Oval eller droppformad. Vikt 1-2,5 kg.
 - Användning: Som dessertost, eller till rött kött.
 - Passande dryck: Röda årgångsviner.
 - Ytskikt: Vit till ljust gul. Ätbar. Präglat varumärke.
 - Snittyta: Vit till ljust gul, kompakt, grynkornig med små hål.
 - Konsistens: Elastisk.
 - Smak: Aromatisk, oftast mild och söt som ung. Ökad kryddighet med stigande ålder.
 - Lagring: Lagras vanligen inte.
 - Fetthalt: Halvfet ost, fetthalt minst 22%.
 - Förvaring: 
 - Kommentar: Caciocavallo = ost till häst, vilket man tror kommer sig av att man band samman ostar i par som sedan lämnades att torka "en cavallio" det vill säga över en stock eller gren liknande två postsäckar på en häst. Begreppet caciocavallo förekommer på många andra ostar.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
FilataostarExterna länkar
Hemsida Caciocavallo Silano