
Mozzarella
(mozzarella = stretchad färskost, butrata = med tillsatt grädde, italiensk filataost, caprese )

mozzarella = stretched cream cheese, butrata = with added cream

mozzarella = fromage à la crème étiré, butrata = avec crème ajoutée

mozzarella, mozzarelline, bocconcini, burrata Mozzarella di Bufala Campana DOP

Mozzarella = gestreckter Frischkäse, Butrata = mit Sahnezusatz

mozzarella = queso crema estirado, butrata = con crema agregada
Mozzarella (ita. mozza på gammelitalienska betyder buffelmjölk, mozzare hugga/skära av) är originalmässigt färskost av opastöriserad vattenbuffelmjölk. Enligt legenden skapades osten nära Neapel då ostmassa av misstag föll i en hink med hett vatten.
- Osttyp: Filataost av vattenbuffelmjölk eller komjölk.
- Ursprung: Italien.
- Tillverkning: Ursprungligen av vattenbuffelmjölk, men tillverkas numera vanligen av komjölk.
- Form: Vanligtvis rundoval liknande stora ägg. Mozzarelline = små runda mozzarella.
- Användning: Klassiskt är rätten "caprese" som är skivad mozzarella och tomater med basilika, olivolja och salt. Det är också en populär pizzaost.
- Ytskikt: Slät, vit.
- Snittyta: Slät, vit.
- Konsistens: Halvfast, lite svampig men spänstig. Tillverkad av buffelmjölk blir osten mindre gummiartad än av komjölk.
- Smak: Mild, fräsch, mjölkig smak. Mozzarella av buffelmjölk är lite "djupare" i smaken än av komjölk.
- Lagring: Bör helst ätas purfärsk.
- Fetthalt: 20-25%.
- Förvaring: +2 till +8°C. Hållbar cirka 3 veckor i sin förpackning.
- Kommentar: Säljs ofta styckvis liggande i vassle i plastpåsar.
Varianter:
- Burrata är mozzarella där grädde blandat med strimlad/riven mozzarella (stracciatella) ingår i kärnan. Läs mer > strimla.
- Bocconcini är små äggstora mozzarella med ursprung från Neapel.
- Mozzarella di Bufala Campana är en av EU ursprungsskyddad ost av buffelmjölk (läs mer > Italienska DOP-ostar). Tillverkas i Campania, Lazio, Puglia och Molise i centrala Italien.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Filataostar Italienska DOP-ostarExterna länkar
Hemsida: Mozzarella di Bufala Campana Film: Hemlagad mozzarella