Mozzarella
(mozzarella = stretchad färskost, butrata = med tillsatt grädde, italiensk filataost, caprese )
mozzarella = stretched cream cheese, butrata = with added cream
mozzarella = fromage à la crème étiré, butrata = avec crème ajoutée
mozzarella, mozzarelline, bocconcini, burrata Mozzarella di Bufala Campana DOP
Mozzarella = gestreckter Frischkäse, Butrata = mit Sahnezusatz
mozzarella = queso crema estirado, butrata = con crema agregada
Mozzarella (ita. mozza på gammelitalienska betyder buffelmjölk, mozzare hugga/skära av) är originalmässigt färskost av opastöriserad vattenbuffelmjölk. Enligt legenden skapades osten nära Neapel då ostmassa av misstag föll i en hink med hett vatten.
- Osttyp: Filataost av vattenbuffelmjölk eller komjölk. 
 - Ursprung: Italien.
 - Tillverkning: Ursprungligen av vattenbuffelmjölk, men tillverkas numera vanligen av komjölk.
 - Form: Vanligtvis rundoval liknande stora ägg. Mozzarelline = små runda mozzarella.
 - Användning: Klassiskt är rätten "caprese" som är skivad mozzarella och tomater med basilika, olivolja och salt. Det är också en populär pizzaost.
 - Ytskikt: Slät, vit.
 - Snittyta: Slät, vit.
 - Konsistens: Halvfast, lite svampig men spänstig. Tillverkad av buffelmjölk blir osten mindre gummiartad än av komjölk.
 - Smak: Mild, fräsch, mjölkig smak. Mozzarella av buffelmjölk är lite "djupare" i smaken än av komjölk.
 - Lagring: Bör helst ätas purfärsk.
 - Fetthalt: 20-25%.
 - Förvaring: +2 till +8°C. Hållbar cirka 3 veckor i sin förpackning.
 - Kommentar: Säljs ofta styckvis liggande i vassle i plastpåsar.
 
Varianter:
- Burrata är mozzarella där grädde blandat med strimlad/riven mozzarella (stracciatella) ingår i kärnan. Läs mer > strimla.
 - Bocconcini är små äggstora mozzarella med ursprung från Neapel.
 - Mozzarella di Bufala Campana är en av EU ursprungsskyddad ost av buffelmjölk (läs mer > Italienska DOP-ostar). Tillverkas i Campania, Lazio, Puglia och Molise i centrala Italien.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Filataostar Italienska DOP-ostarExterna länkar
Hemsida: Mozzarella di Bufala Campana Film: Hemlagad mozzarella