
Sbrinz
(Schweizizk hårdost, Schweizisk AOP-ost)
Ursprung: Centrala Schweiz. Sägs vara den äldst kända osten i landet, som såldes flitigt till Italien redan på 1400-talet. Förekommer i tre varianter: Möckli (brytost), Hobelrollen (hyvelost), Reibkäse (rivost). AOC-registrerad.Osttyp: Hårdost av opastöriserad komjölk. 25-45 kg.
Ytskikt: Gyllenbrun halvhård yta.
Snittyta: Lätt skrynklig utan, eller med mycket små hål.
Konsistens: Hård till mycket hård.
Smak: Fyllig, fruktig, lätt kryddig och med ton av hickory. Kraftfullare med ökad ålder.
Lagring: Hobelrollen 18-20 mån. Reibkäse 20+ mån. Möckli 1-2 år.
Fetthalt: 28%.
Förvaring: °C
Kommentar: Sbrinz skall brytas i bitar, inte skäras och används som dessertost. Hobelrollen används som påläggsost och Reibkäse används till mat ungefär som parmesan.
Sbrinz är en extrahård ost från Schweiz. Osten är stor: diameter 45-65 cm, ca 15 cm hög och med en vikt på 25-45 kg. Konsistensen är hård och grynig. Smaken är svagt syrlig, fruktig, sötaktig med en lätt ton av rostad cikoria. Sbrinz måste lagras i minst 16 månader, men lagras ofta i två till tre år. Mjölken är max 15 timmar när den processas. Korna äter bara gräs på sommaren och hö på vintern.
Externa länkar
Sbrinz