
Parmesan ¤
(parmesan = italiensk hårdost 2. parmesankräm = riven hårdost med creme fraiche)

parmesan = Italian hard cheese 2. parmesan cream = grated parmesan with sour cream

parmesan = fromage dure italien 2. crème de parmesan = parmesan râpé avec crème fraiche

parmigiano, Parmigiano Reggiano 2. crema di parmigiano = parmigiano grattugiato con panna, burro, farina

Parmesan = italienischer Hartkäse 2. Parmesancreme = geriebener Parmesan mit Sauerrahm

parmesano = queso duro italiano 2. crema de parmesano = parmesano rallado con crema agria
- Ursprung: Parma, Italien.
- Osttyp: Hårdost av värmebehandlad komjölk. Cirka 32 kilo.
- Ytskikt:
- Snittyta: Lätt grynig. Ju äldre desto smuligare vid rivning.
- Konsistens: Mycket hård, kompakt.
- Smak: Lätt nötaktig, från mild till kryddig. Ganska salt.
- Lagring: 1,5 - 4 år.
- Fetthalt: cirka 30%.
- Förvaring: Kylskåp. Lång hållbarhet.
Parmesankniv och kvarn: Det finns speciell kraftig, kort, tvåeggad och spetsig parmesankniv för att bryta loss bitar i mycket hårda, långlagrade parmesaner (se > Andra knivar) och parmesankvarn för att mala den hårda osten (se > Hushållskvarnar).
Crema al parmigiano är en béchamelsås (vit grundsås) med riven parmesan (Se dito recept). I Sverige är parmesankräm vanligen riven parmesan blandat med crème fraiche. En kall kräm.
Läs mer
Andra knivarExterna länkar
Film: Om parmesan Film: How to break open a Parmesan Film: Cestini di parigiani Film: Rigatoni con crema di parmigiano