
gouda
(Holländsk hårdost, Norvegia)
Ursprung: Gouda (nära Rotterdam), Nederländerna. Förekommer i många varianter.Osttyp: Rundpipig hårdost av pastöriserad el. opastöriserad komjölk. Platt rund ost.
Ytskikt:
Snittyta:
Konsistens:
Smak:
Lagring:
Fetthalt: Norvegia 28%.
Förvaring: Högst 10°C.
Kommentar: Osten har immiterats i många länder. Norvegia är t.ex. en norsk variant.
I norska hem är Norvegia, ”gulosten”, den mest sålda osten. Längre tillbaka hette osten Norsk Gouda. 1962 döptes den till Norvegia. Den tillverkades första gången i Norge i början av 1860-talet. Norvegia finns både som rund vaxad och fyrkantig (skorpfri) i plastfilm. Smaken är mild och rund med en svag, lite syrlig arom. Den har små, runda pipor, diameter 3-8 mm.
Läs mer
Gouda svensk