Om glödhoppa
(glödhoppor, dialekt glöhoppa, glöhupp)
Glödhoppa är maträtt som på traditionellt vis tillagas över glöd från öppen eld eller på järnspisen häll över glöden. Avser främst bröd/paltbröd, men kan också vara halstrat rökt lammkött eller strömming. Numera avses mestadels något som stekts  i stekpanna på mycket het värme. 
- Bröd: Ursprungligen ett ojäst flatbröd av korn- eller rågmjöl, (sirap och surmjölk), stekt i panna över glöd eller direkt på järnspisen (= spisbröd). Numera som regel av vetemjöl blandat med råg- eller kornmjöl, fil eller yoghurt, sirap och bakpulver stekt i panna.
 - Lammrätt som består av grillat eller halstrat, tunt skivat, rökt eller rimmat lammkött stekt över glöd. Rätten serveras med äggröra eller kokt potatis och grönsaker.
 - Halstrad strömming tillagad över glöd eller på spishäll, mer känt som "sotare" (se recept > Sotare i panna).
 
Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Läs mer
Hård brödhistoria, spisbröd Så bakas ojäst bröd, flatbröd