
Om rillettes
(den bruna grissyltan)

= meat fried in fat

rillettes de porc, rillettes de canard, rillettes d´oie, rillettes de poules, rillettes de lapin, rillettes de saumon, rillettes de thon, rillettes de Tours, la brun confiture de cochon

= carne fritta in grasso

= Fleisch in Fett gebraten

= carne frita en grasa
Historia: Rillettes på fläskkött är känt i Frankrike från 1400-talet, med trolig härkomst från departementet Indre-et-Loire sydväster om Paris. Omtalas av författaren Rabelais (1494-1553), som den "den bruna grissyltan" (la brune confiture de cochon). I staden Tours blev fläskrillettes poulärt på 1800-talet. Namnet "rillettes de Tours" är ursprungsskyddat. Det finns en förening som varje år håller en tävling för att utse bästa rillettes de Tours.
SÅ ANVÄNDS RILLETTE
Rillettes äts alltid kall och används mest som smörgåspålägg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11
Läs mer
Om confit Om pulled beef, pulled porkExterna länkar
Film: Duck rillettes Film: Rellette de porc Film: Rillettes d´oie Film: Rillettes de thon Film: Rillettes de poule Film: Rillettes de lapin Film: Les Rillettes de Tours