
Om escamoles
(myrägg, mexikansk kaviar)
Latin: Liometopum apiculatum
Escamoles är en urgammal mexikansk specialitet, känd redan på aztekernas tid, som består myrägg. Det är ägg från arten Liometopum apiculatum. Äggen är små ovala liknande ris eller risoni. Råa är de gul-beige och kokta cirka 5 minuter blir de beige-vita. Kornen samlas in av bönder som kallas escamoleros. Kallas ibland för mexikansk kaviar på grund av att råvaran är ganska dyr (runt 600 kr/kg i Mexiko).SÅ ANVÄNDS ESCAMOLES
Äggen brukar smörstekas och äts som tacos, i omeletter eller som ensamrätt med inblandning av grönsaker och kryddor. Lite som en risotto. Anrättad är konsistens krispig, smaken är mild, lätt nötaktig. Starka kryddor bör undvikas för att de dödar den finstämda smaken.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02.
-
Världens receptklassiker:
- Om carpaccio
- Om ceviche
- Om chili con carne
- Om cottage pie med flera
- Om cornbread salad
- Om dumplings
- Om escamoles
- Om gulasch
- Om haggis pudding, Saumagen
- Om kebab, shashlik
- Om osso buco
- Om pannkakor av olika slag
- Om potatispannkakor, potatiskaka
- Om porchetta
- Om plum pudding
- Om pudding
- Om pulled beef, pulled pork
- Om surf and turf
- Om Saure Zipfel
- Om skotska ägg
- Om snittar och kanapéer ¤
- Om Schweinerüsselpralinen