Om gulasch
(Om gulaschragu, gulaschsoppa, gulyás, csipetke)
goulash
goulache
gulasch
Gulasch
gulasch
Recepten varierar kraftigt även i rättens hemland där varje hem har sin specialitet. Gulasch kan tillagas av lammkött, oxkött eller fläsk/korv, i den klassiska varianten har man oftast med alla tre. Paprikapulver, lök och kummin är obligatoriska ingredienser, men svartpeppar, lagerblad, timjan, oregano, persilja, med mera kan ingå. Rotfrukter och grönsaker likaså. I Ungern serveras gulasch gärna med csipetke (spätzle), en typ av hemgjord pasta som får koka med i soppan (läs mer > Om degklumpar som mat). Gulasch skall inte förväxlas med en annan ungersk rätt, "pörkölt", även om rätterna liknar varandra. Se recept > Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09
Läs mer
Paprika Paprikapulver- 
            
Världens receptklassiker:
 - Om carpaccio
 - Om ceviche
 - Om chili con carne
 - Om cottage pie med flera
 - Om cornbread salad
 - Om dumplings
 - Om escamoles
 - Om gulasch
 - Om haggis pudding, Saumagen
 - Om kebab, shashlik
 - Om osso buco
 - Om pannkakor av olika slag
 - Om potatispannkakor, potatiskaka
 - Om porchetta
 - Om plum pudding
 - Om pudding
 - Om pulled beef, pulled pork
 - Om surf and turf
 - Om Saure Zipfel
 - Om skotska ägg
 - Om snittar och kanapéer ¤
 - Om Schweinerüsselpralinen