
Om gulasch
(Om gulaschragu, gulaschsoppa, gulyás, csipetke)

goulash

goulache

gulasch

Gulasch

gulasch
Recepten varierar kraftigt även i rättens hemland där varje hem har sin specialitet. Gulasch kan tillagas av lammkött, oxkött eller fläsk/korv, i den klassiska varianten har man oftast med alla tre. Paprikapulver, lök och kummin är obligatoriska ingredienser, men svartpeppar, lagerblad, timjan, oregano, persilja, med mera kan ingå. Rotfrukter och grönsaker likaså. I Ungern serveras gulasch gärna med csipetke (spätzle), en typ av hemgjord pasta som får koka med i soppan (läs mer > Om degklumpar som mat). Gulasch skall inte förväxlas med en annan ungersk rätt, "pörkölt", även om rätterna liknar varandra. Se recept > Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09
Läs mer
Paprika Paprikapulver-
Världens receptklassiker:
- Om carpaccio
- Om ceviche
- Om chili con carne
- Om cottage pie med flera
- Om cornbread salad
- Om dumplings
- Om escamoles
- Om gulasch
- Om haggis pudding, Saumagen
- Om kebab, shashlik
- Om osso buco
- Om pannkakor av olika slag
- Om potatispannkakor, potatiskaka
- Om porchetta
- Om plum pudding
- Om pudding
- Om pulled beef, pulled pork
- Om surf and turf
- Om Saure Zipfel
- Om skotska ägg
- Om snittar och kanapéer ¤
- Om Schweinerüsselpralinen