Om gulasch

Om gulasch

(Om gulaschragu, gulaschsoppa, gulyás, csipetke)

Engelsk översättning

goulash

Fransk översättning

goulache

Italiensk översättning

gulasch

Tysk översättning

Gulasch

Spansk översättning

gulasch

Gulasch (ung. gulyás) är klassisk ungersk ragu (gryta) eller soppa, bestående av kött och potatis som smaksatts rikligt med paprikapulver. Ungern är känd för sin paprika (läs mer > Paprika) och gulasch är landets nationalrätt. Se recept > Gulasch, gulaschsoppa - klassisk ungersk köttragu eller köttsoppa.

Recepten varierar kraftigt även i rättens hemland där varje hem har sin specialitet. Gulasch kan tillagas av lammkött, oxkött eller fläsk/korv, i den klassiska varianten har man oftast med alla tre. Paprikapulver, lök och kummin är obligatoriska ingredienser, men svartpeppar, lagerblad, timjan, oregano, persilja, med mera kan ingå. Rotfrukter och grönsaker likaså. I Ungern serveras gulasch gärna med csipetke (spätzle), en typ av hemgjord pasta som får koka med i soppan (läs mer > Om degklumpar som mat). Gulasch skall inte förväxlas med en annan ungersk rätt, "pörkölt", även om rätterna liknar varandra. Se recept > Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Paprika Paprikapulver

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem