
Om ceviche
Ceviche (de pescado = spa. fisk) är fiskrätter med urgamla anor från Peru och Ecuador. Lite av en nationalrätt även i Mexiko. Rå färsk fisk marineras med starkt syrliga citrusjuicer och kryddor t.ex. chili och koriander. De starka syrorna gör att fisken får en kokt konsistens. Ceviche äts kall. Se recept > Ceviche. Den syrliga vätska som bildas av den marinerade fisken kallas i Peru för "tigermjölk". Vätskan rekommenderas som afrodisiakum (lustframställare) och som återställare efter en natts festande. Det finns också ceviche där skaldjur ingår och av kött (= marinerat).PS: Fisken skall vara pinfärsk!
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-09
Läs mer
Om inläggning, marinering, macerering ¤ Så marineras fisk-
Världens receptklassiker:
- Om carpaccio
- Om ceviche
- Om chili con carne
- Om cottage pie med flera
- Om cornbread salad
- Om dumplings
- Om escamoles
- Om gulasch
- Om haggis pudding, Saumagen
- Om kebab, shashlik
- Om osso buco
- Om pannkakor av olika slag
- Om potatispannkakor, potatiskaka
- Om porchetta
- Om plum pudding
- Om pudding
- Om pulled beef, pulled pork
- Om surf and turf
- Om Saure Zipfel
- Om skotska ägg
- Om snittar och kanapéer ¤
- Om Schweinerüsselpralinen