Amylas

Amylas

Engelsk översättning

amylase

Fransk översättning

amylase

Italiensk översättning

amilasi

Tysk översättning

Amylase

Spansk översättning

amilasa

Amylas är enzymer som bryter ner kolhydrater, främst stärkelse till maltos (maltsocker). Alfaamylas förekommer i saliv och utsöndras i magen från bukspottskörteln där de medverkar vid ämnesomsättningen (se dito via länk nedan). Betaamylas finns i växternas frön.

Kemi: Amylas katalyserar (medverkar till utan att själv förstöras) stärkelse­molekylen så att den klyvs till mindre sammansatt maltos. För att nedbrytningen skall kunna börja krävs viss värme (kroppstemperatur) och sur vätska (pH ~7) som i magen. Utan detta bryts inte stärkelsen ner i själva varan och spottar man ut den ur munnen upphör processen.


GASTRONOMISK ANVÄNDNING

Amylas utnyttjas vid industriell brödbakning och vid tillverkning av öl och sprit i samband med mältning, så att stärkelsen i malt, korn, majs, ris, eller potatis omvandlas till jäsbar maltos. Läs mer via länk nedan > Ölbryggning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11

Läs mer

Amylas Enzymer Stärkelse Sockerarter, sackarider Ämnesomsättning Ölbryggning

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem