
Eteriska oljor
(eteriska oljor = naturliga flyktiga, aromatiska oljor)

essential oils = natural volatile aromatic oils

huiles essentielles = huiles aromatiques volatiles naturelles

oli essenziali = = oli aromatici volatili naturali

ätherische Öle = = natürliche flüchtige aromatische Öle

aceites esenciales = = aceites aromáticos volátiles naturales
SÅ ANVÄNDS ETERISKA OLJOR
När man pressar olja är det de eteriska oljorna som ger doft och smak åt oljan. som för övrigt består av fett. Genom absorption utnyttjas de eteriska oljorna för att smaksätta annan olja, det vill säga en krydda, svamp eller dylikt läggs i olja som då får smak av varan, till exempel pepparmyntsolja av mynta (läs mer > Smaksättaroljor). Andra välkända smaksatta oljor är citronolja, eukalyptusolja, jasminolja, lavendelolja och rosenolja. Likörer och läskedrycker smaksätts ofta med eteriska oljor. Eteriska oljor används också flitigt vid tillverkning av parfymer och annan kosmetiska.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer
Diverse nöt- och fröoljor Lukt, doft, arom-
Vetenskap, biologi, kemi:
- Amylas
- Autolys
- Betaglukan
- Bindväv
- Blodets beståndsdelar
- Brosk
- Denaturering
- Domesticering
- Emulsion
- Enzymer
- Estrar, glycerider
- Eteriska oljor
- Extensiv odling
- Extraktion
- Eutektikum
- Fanerogamer
- Fermentering, jäsning
- Fjäder
- Frys-/smältpunkt, kokpunkt
- Glykosider
- Grundämnen
- Hemoglobin
- Histamin
- Homogenisering
- Hybrid, mutation
- Hydrogenering
- Inkråm
- Kallpressning, varmpressning
- Koagulation
- Kollagen
- Kropssvävnad
- Kvävebalans
- Kärna
- Lantras
- Lecitin
- Lipider
- Mjölksyrabakterier
- Myoglobin
- Myosin
- Näring
- Organisk
- Osmos
- Oxidation
- Polymorfi
- Raffinera
- Sotpunkt
- Tannin