
Koagulation
(koagulation, koagulera)
Latin: coagulatio

coagulation, coagulate

coagulation

coagulazione

Gerinnung, gerinnen

coagulación, coagular
Kasein: I mjölk finns ett protein som heter kasein. När mjölken surnar, fälls kaseinet ut av den mjölksyra som bildas. Filmjölk får sin trögflytande konsistens av detta mjölkprotein. Vid ostframställning tillsätts löpe som är ett enzym, för att mjölkproteinet skall stelna (läs mer > Förbehandling hårdost).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer
1. Förbehandling hårdost-
Vetenskap, biologi, kemi:
- Amylas
- Autolys
- Betaglukan
- Bindväv
- Blodets beståndsdelar
- Brosk
- Denaturering
- Domesticering
- Emulsion
- Enzymer
- Estrar, glycerider
- Eteriska oljor
- Extensiv odling
- Extraktion
- Eutektikum
- Fanerogamer
- Fermentering, jäsning
- Fjäder
- Frys-/smältpunkt, kokpunkt
- Glykosider
- Grundämnen
- Hemoglobin
- Histamin
- Homogenisering
- Hybrid, mutation
- Hydrogenering
- Inkråm
- Kallpressning, varmpressning
- Koagulation
- Kollagen
- Kropssvävnad
- Kvävebalans
- Kärna
- Lantras
- Lecitin
- Lipider
- Mjölksyrabakterier
- Myoglobin
- Myosin
- Näring
- Organisk
- Osmos
- Oxidation
- Polymorfi
- Raffinera
- Sotpunkt
- Tannin