
Glykosider
(aglykon)
Glykosider är en kemisk förening med två distinkta delar, en sockerart tillsammans med något annat ämne (aglykon = den sockerfria delen i en glykosid).Förekomst: En form av glykosid finns i bittermandel vilket i kontakt med vätska utvecklar det giftiga ämnet vätecyanid (blåsyra) och ger nöten sin karaktäristiska beska smak. Motsvarande gäller linfrön, quinoa och amarantfrön (läs mer > Gifter i frön). Glykosider i växten sötflockel används till framställning ett sötningsmedlet stevia (läs mer > Stevia).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06
Läs mer
Bittermandel, armellina Linfrön Quinoa Amarant Gifter i frön Stevia Sockerarter, sackarider-
Vetenskap, biologi, kemi:
- Amylas
- Autolys
- Betaglukan
- Bindväv
- Blodets beståndsdelar
- Brosk
- Denaturering
- Domesticering
- Emulsion
- Enzymer
- Estrar, glycerider
- Eteriska oljor
- Extensiv odling
- Extraktion
- Eutektikum
- Fanerogamer
- Fermentering, jäsning
- Fjäder
- Frys-/smältpunkt, kokpunkt
- Glykosider
- Grundämnen
- Hemoglobin
- Histamin
- Homogenisering
- Hybrid, mutation
- Hydrogenering
- Inkråm
- Kallpressning, varmpressning
- Koagulation
- Kollagen
- Kropssvävnad
- Kvävebalans
- Kärna
- Lantras
- Lecitin
- Lipider
- Mjölksyrabakterier
- Myoglobin
- Myosin
- Näring
- Organisk
- Osmos
- Oxidation
- Polymorfi
- Raffinera
- Sotpunkt
- Tannin