
Fermentering, jäsning
(fermentering = jäsning, zymologi = jäsningslära)

fermentation, proofing

fermentation

fermentazione

Fermentation = gären

fermentación
Fermentering av livsmedel: Fermentering av mat var från början ett sätt att bevara mat, vilket man kände till redan på bronsåldern. Numera sker fermentering mer för att vi lärt oss tycka om smaken och av hälsoskäl. Fermenteringen sker för många varor och på olika sätt. Vanligast är att syra mat, exempelvis mjölk till filmjölk, surdeg och jäst till bröd, grönsaker som kål till surkål och fisk till surströmming (läs mer > Om surgörning). Teblad som jäser/oxiderar blir det svarta te vi dricker, sojabönor jäses till soja, öl och vin jäses till alkoholhaltiga drycker. Även tillsättning av mögelsvamp vid tillverkning av mögelost är en form av jäsning.
Hälsa: Surad mat anses allmänt välgörande för mage och tarmar. Det forskas en hel del på surmatens förmåga att minska risken för bl.a. akuta tarmsjukdomar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04
Läs mer
Om surgörning Om brödbakning matbröd Öljäsning Surströmming Surkål Allt om te-
Vetenskap, biologi, kemi:
- Amylas
- Autolys
- Betaglukan
- Bindväv
- Blodets beståndsdelar
- Brosk
- Denaturering
- Domesticering
- Emulsion
- Enzymer
- Estrar, glycerider
- Eteriska oljor
- Extensiv odling
- Extraktion
- Eutektikum
- Fanerogamer
- Fermentering, jäsning
- Fjäder
- Frys-/smältpunkt, kokpunkt
- Glykosider
- Grundämnen
- Hemoglobin
- Histamin
- Homogenisering
- Hybrid, mutation
- Hydrogenering
- Inkråm
- Kallpressning, varmpressning
- Koagulation
- Kollagen
- Kropssvävnad
- Kvävebalans
- Kärna
- Lantras
- Lecitin
- Lipider
- Mjölksyrabakterier
- Myoglobin
- Myosin
- Näring
- Organisk
- Osmos
- Oxidation
- Polymorfi
- Raffinera
- Sotpunkt
- Tannin