
Brosk
(brosk, broskvävnad, hyalint brosk, fibröst brosk, elastiskt brosk)
Latin: cartilaginem

cartilage

cartilage

cartilagine

Knorpel

cartílago
Broskvävnad hos ryggradsdjur täcker och skyddar lederna och ryggradens kotor i form av ett mellanlager mellan olika ben och mellan kotor ("diskarna"). Förekommer också i luftrören och i öronmuskeln. Brosk består till 3/4 av vatten och innehåller kolhydratrika olösliga fibrer av kollagen i ett finmaskigt nätverk (läs mer > Kollagen). Broskvävnad är både hållfast och böjlig. Det finns tre slag av brosk.
Hyalint brosk är fattigt på fibrer samt har god elasticitet och låg ytfriktion. Förekommer framför allt i ledytor. Fungerar som stötdämpare och minskar slitage.
Fibröst brosk har rikligt med kollagenfibrer och är därför mindre elastiskt men har hög belastningstålighet. Mellankotskivorna består av sådant brosk. Fungerar som stötdämpare och minskar slitage.
Elastiskt brosk har en fibersammansättning som domineras av elastiska fibrer. Förekommer där elasticietet och bevarad form är viktig som i strupen och i öronmusslan.
Fostrets skelett består till stor del av oförkalkat brosk. Hos det växande barnet sker successivt inlagring av kalciummineral i tillväxtzonerna. Broskfiskar t.ex. hajar och rockor har broskskelett i stället för benskelett (läs mer > Broskfiskar).
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.
Läs mer
Bindväv Kollagen-
Vetenskap, biologi, kemi:
- Amylas
- Autolys
- Betaglukan
- Bindväv
- Blodets beståndsdelar
- Brosk
- Denaturering
- Domesticering
- Emulsion
- Enzymer
- Estrar, glycerider
- Eteriska oljor
- Extensiv odling
- Extraktion
- Eutektikum
- Fanerogamer
- Fermentering, jäsning
- Fjäder
- Frys-/smältpunkt, kokpunkt
- Glykosider
- Grundämnen
- Hemoglobin
- Histamin
- Homogenisering
- Hybrid, mutation
- Hydrogenering
- Inkråm
- Kallpressning, varmpressning
- Koagulation
- Kollagen
- Kropssvävnad
- Kvävebalans
- Kärna
- Lantras
- Lecitin
- Lipider
- Mjölksyrabakterier
- Myoglobin
- Myosin
- Näring
- Organisk
- Osmos
- Oxidation
- Polymorfi
- Raffinera
- Sotpunkt
- Tannin