Tysk styckning gris
(Kopf und Schulter: Schweinsbackerl, Backe, Scheineschulter, Schweinnacken, Hals, Schweinekamm, Schopfbraten, Winderrist, Schweinebug, Schweinebrust, Dicke Rippe, Brustspitse, Vorder Eisbein, Haxe, Schweinshaxe, Bötel, Knöchla, Gnagi, Schweinefuss, Spizbein, Kotelett und Bauch: Schweine Kotelettstrang, Rücken, Langes Karree, Kurzes Karree, Schweinekotelett, Stielkotelett, Lendenkotelett, Schweinefilet, Schweinebauch, Bauchlappen, Schweinelappen, Bauchrippen, Rückenspeck, Fetter Späck, Grüner Speck, Bauchfleisch, Hinterkeule: Schhinken, Hinter Eisbein)
Schwein einzelteile
Tysk styckning kan variera med olika stycknamn, till exempel har Bayern egen variant jämfört med Nordtyskland. Dessutom har Schweiz och Österrike sina egna varianter (se > Österrikisk styckning gris). Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.
Kopf und Schulter:
- Kopf = grishuvud. Schweinsbacke (-rl), Backe = Griskind.
 - SCHWEINESCHULTER = skuldra.
 - Schweinnacken (Hals, Winderrist) = fläskkarré.
 - Schweinebug = bog, bogbladsstek.
 - SCHWEINEBRUST = bringa.
 - Dicke Rippe = tjocka revbenen.
 - Brustspitse = bringspets (picknicbog).
 - Vorder Eisbein (Haxe, Schweinshaxe, Bötel, Knöchla, Gnagi) = framlägg. Eisbein= kokt. Haxe = stekt.
 - Schweinefuss (Spizbein) = grisfot.
 
Kotelett und Bauch:
- SCHWEINE KOTELETTSTRANG (Rücken) = kotlettrad.
 - Schweinekotelett (kotelett) = fläskkotlett. Stielkotelett = från främre kotlettrad, Lendenkotelett från bakre kotlettrad.
 - Schweinefilet = fläskfilé.
 - SCHWEINEBAUCH = fläsksida. Bauchlappen (Schweinelappen) = bakre delen.
 - Bauchrippen (Schälrippen, Leiterchen, Rippenspeer, Ripperl, Ripple) = tunna revben. Bauchrippen zugeschnitten = rakskuren sidfläsk.
 - Rückenspeck (Fetter Späck, Grüner Speck) = ryggspäck (späckplatta).
 - Bauchfleisch = sidfläsk.
 
Hinterkeule:
- SCHWEINE HINTERKEULE = fläskkyl, dvs hela skinkan med lägg.
 - Schinken = skinka. Styckdelar: Hüfte, Hüftsteak, ("slutstycket" av kotlettraden, höften)= rostbiff. Kugel = fransyska. Oberschale = ytterlår. Unterschale = innanlår.
 - Hinter Eisbein = baklägg.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09