
Tysk styckning nöt
(tysk styckning nöt)

German beef cuts

découpe du boeuf allemande

parti di manzo tedesco

Rindfleischzerlegung, Deutscher Rind einzelteile

cortes de vaca alemán
Tysk styckning varierar i landet med olika stycknamn, till exempel har Bayern egen variant jämfört med Nordtyskland. Dessutom har Schweiz och Österrike sina egna varianter (se > Österrikisk styckning nöt). Läs mer, se film > Grovstyckning nöt. Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.
Framdelskött:
- Kopf = huvud. Maul =mule. Backe = kind. Zunge = tunga.
- Hals, Stich = hals. Nacken, Kamm = nacken.
- Fehlrippe, Kammstück, Grat = högrev, ibland även inklusive entrecoten. Hochrippenherz = högrevshjärta.
- Rippe = revben.
- Hochrippe, Hohe Rippe, Hohrycken, Hohe Roastbeef, Schorrippe = entrecote.
- Brust (bröstkorg) = bringa. Brustspitze, Stichbrust = bringspets. Querrippe, Rippenfleisch, Spannrippe, Zwerchrippe = tunnbringa.
- Bug, Schulter, Blatt = bog. Dickes Bug/-stück (tjocka bogen) = bogstek. Schulterfilet ("skuldrafilé"), Falsches Filet ("falsk filé) = bogrulle. Schaufelbug/-stück ("skyffel-"), Schulterspitz = fjäderbladsbog. liten bogstek?, Mittelbug = bogplatta?
- Vorderhesse, forderer wadschenkel = framlägg. Hesse = ben, wade = vad.
Mittdelskött:
- Lende, Lenderstück = ländstycke (rygg och rostbiff). Rinderrücken = biffstock.
- (Flache) Roastbeef, Rostbraten, Lendebraten = ytterfilé, biff.
- Filet = filé, innerfilé.
- Hüfte (höft) = rostbiff.
- Bauch (buk), Lappen, Düngung, Lempen = kållapp, magpartiet. Flanke, flanksteak = flankstek. Grosse und Kleine Bavette.
- Saumfleisch (saum = rand, fåll) = Bringfästen. Nierenzapfen = njurtapp.
Bakdelskött:
- Keyle = kyl (lår + lägg).
- Hüftdeckel ("höfttäcke") = rumpstek (svansen på rostbiffen).
- Schwanzrolle/-stück = rullen.
- Oberschale ("övre skal") = ytterlår.
- Unterschale ("undre skal") = innanlår.
- Kugel = Fransyskan. Bürgermeisterstück/Hüferschwanzel = triangelbiten. Nierstück = njurstek (läs mer > Om njurstek).
- Hinterhesse/hinterer Wadschenkel = baklägg. Hesse = ben, wade = vad.
- Schwanz = svans.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10
Läs mer
Styckning nöt, nötkött