Klassificering nötslakt
(nötslakt 1. slaktkaterorier nötboskap (form, fett, färg), slaktkroppens form, fettansättning, kalvköttets färg)
Latin: occisio bovis
cattle slaughter 1. beef grading categories - shape, fat, color
abattage du bétail 1. catégories de classement du bœuf - forme, gras, couleur
macellazione del bestiame 1. categorie di classificazione della carne bovina - forma, grasso, colore
Rinderschlachtung 1. Bewertungskategorien für Rindfleisch - Form, Fett, Farbe
sacrificio de ganado 1. categorías de clasificación de carne de res - forma, grasa, color
Slaktkroppar skall enligt svensk lag och EU-regler (EUROP) klassificeras med avseende på användbarhet. Klassificeringen görs av Jordbruksverket utbildade personer med behörighetsbevis. Granskat kött märks (stämplas) direkt på slaktkroppen. Nötboskap klassificeras i kategori, kroppsform och fettansättning, samt ursprungsmärks. Kalvköttets färg klassas.
Slaktkategorier nötboskap: 
- Spädkalv (1-3 månader, uppfödda på mjölk).
 - Gödkalv (cirka 4-5 månader uppfödd på dimjölk), samt bedömning av köttfärg. Mjukt rundad kroppsform och ett vitt eller nästan vitt fett.
 - Mellankalv (högst 8 månader gamla). Utmärkande kalvegenskaper.
 - Ungtjur (hankalv efter puberteten) som inte uppfyller kraven för kalv.
 - Tjur som inte uppfyller kraven för ungtjur.
 - Stut (kastrerat handjur) som inte uppfyller kraven för kalv.
 - Kviga (hondjur som ej kalvat) som inte uppfyller kraven för kalv.
 - Ungko (hondjur som har kalvat) som upfyller vissa kvalitetskrav.
 - Ko (hondjur som har kalvat) som inte uppfyller kraven för ungko.
 
Slaktkroppens form, köttinnehåll (gäller ej spädkalv):
- E = Extremt svällande, välutvecklat
 - U = Mycket svällande, välutvecklat
 - R = Svällande och välutvecklat
 - O = Välutvecklat
 - P = Något tunn, insjunken
 
Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-). Totalt 15 klasser.
Fettansättning (gäller ej spädkalv):
- 1 = Mycket liten
 - 2 = Liten
 - 3 = Ordinär
 - 4 = Riklig
 - 5 = Mycket riklig
 
Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-). Totalt 15 klasser.
Kalvköttets färg (gäller ej spädkalv):
- 1 stjärna = Mörkt rött kött.
 - 2 stjärnor = Rött kött, men varken ljust eller mörkt röd.
 - 3 stjärnor = Ljust rött kött.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-09
Läs mer
Om nötkött, köttkvalité Styckning nöt, nötkött