
Mall fågel
För intern bruk Kunskapskokboken.© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-08
Vaktlar
Förekomst:
- Köttkvalité:
- Relativ fetthalt = medel liknande kyckling. Med skinn cirka %, varav mättat fett %. Utan skinn % varav mättat drygt % (läs mer > Fetthalt i livsmedel).
- Smak:
- Alternativ vara:
- Försäljning:
- Jämförpris: Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Färsk fågel hängs några dagar. Därefter i 0-4°C upp till en vecka.
Hälsa:
Näring: Källa SLV 2016.
Näringsberäkning: Det mesta av fettet sitter i skinnet. Om man inte avser att äta skinnet väljer man vid receptinläggning vara "utan skinn" för att få rätt näringsberäkning. Behåll dock i allmänhet skinnet på under tillagningen.
Produktion:
Jakt och uppfödning:
Styckning, mörning:
Miljö:
VIKT OCH PORTIONSVIKT
väger hel cirka gram och urtagen gram.
Vaktel urtagen | Råvikt | Skinn | Ben | Råkött | Tillagning | Lagat kött | av råvikt | Portioner |
Hel fågel | 150 g | 15% | 17% | 100 g | -25% | 75 | 50% | 0,5 |
Bröst 2 st | 50 g | 10% | 0% | 45 g | -20% | 36 | 72% | 0,25 |
Portionsvikt: Räkna med
vilket ger cirka gram tillagad köttvikt.
SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS
Klassiska vaktelrätter:
---------------------------------------
Så tillagas
Skogsfågel
Andras recept:
Tillagningseffekt näring:
Förberedelse:
- Köttval:
- Portionsvikt:
- Hängning:
- Ansa:
- Rumstemperera:
- Torka av:
SÅ KOKAS
- Bind ihop
SÅ STUVAS
SÅ BRÄSERAS
SÅ PANNSTEKS
SÅ WOKAS
SÅ UGNLAGAS
- Torka av fågeln noga. Krydda.
- Ugn:
- Stektid:
- Innertemperatur: Vildfågel kan med fördel vara lite lättstekt. Innertemperatur är svår att mäta, i synnerhet på småfågel. Rosaröd 50-55°C, medium rosa 55-60°C, medium 60-65°C, välstekt 65-70°C, genomstekt 70°C+. Rekommendation = medium. Läs mer > Om innertemperaturer.
- Stora fåglar: Vik gärna ut benen på fågeln mot slutet av stektiden så att värmen kommer åt i ljumsken. Stora fåglar kan också styckas och stekas i delar under kortare tid.
SÅ GRILLAS
SÅ FRITERAS
RÖKT
© Testlagat av Kockskolans provkök 2013-01