
tillaga
(tillaga, tillagat, tillreda, tillrett, laga mat)

to cook, cooked

cuire, cuit

cusinare, cotto

kochen, gekocht

cusinar, cusinado
Tillaga (tillreda) = laga mat (fr. cuir). Akademins ordbok: "göra i ordning (mat) för förtäring vanligen bl.a. genom uppvärmning". På 1500-talet var det ett ord för markområde som tillhörde en gård (tilläga) till exempel ett vattenområde, eller om ekonomisk ersättning, penninghjälp och tullavgift. Man kan tillaga mat genom att på olika sätt koka (läs mer > koka) eller steka (läs mer > steka) matvarorna. Även råvaror kan tillagas till en måltid, men då brukar man använda begreppet "tillreda". Ett närliggande begrepp är också "bereda" (läs mer > bereda, förbereda). I Frankrike tillagningbegrepp mer mångtydiga (läs mer > tillaga - franska termer). Läs mer > Om matlagning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03
Läs mer
tillaga - franska termer koka steka bereda, förbereda Om matlagning Om kokning, bräsering Om grytstekning, grytkokning Om stekning Om grillning, halstring Om fritering Om ugnslagning Om salta, sockra, syra, grava, möra