tillaga

tillaga

(tillaga, tillagat, tillreda, tillrett, laga mat)

Engelsk översättning

to cook, cooked

Fransk översättning

cuire, cuit

Italiensk översättning

cusinare, cotto

Tysk översättning

kochen, gekocht

Spansk översättning

cusinar, cusinado

Tillaga (tillreda) = laga mat (fr. cuir). Akademins ordbok: "göra i ordning (mat) för förtäring vanligen bl.a. genom upp­värmning". På 1500-talet var det ett ord för markområde som tillhörde en gård (tilläga) till exempel ett vattenområde, eller om ekonomisk ersättning, penninghjälp och tullavgift. Man kan tillaga mat genom att på olika sätt koka (läs mer > koka) eller steka (läs mer > steka) matvarorna. Även råvaror kan tillagas till en måltid, men då brukar man använda begreppet "tillreda". Ett närliggande begrepp är också "bereda" (läs mer > bereda, förbereda). I Frankrike tillagningbegrepp mer mångtydiga (läs mer > tillaga - franska termer). Läs mer > Om matlagning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03

 

Läs mer

tillaga - franska termer koka steka bereda, förbereda Om matlagning Om kokning, bräsering Om grytstekning, grytkokning Om stekning Om grillning, halstring Om fritering Om ugnslagning Om salta, sockra, syra, grava, möra

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem